درباره ما
مقدمه:
در عصر حاضر که مردم جهان با اینترنت و کاربردهای آن آشنایی نسبی دارند و کارکرد آن را در سراسر زندگی روزمره خویش احساس می کنند؛ مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نیز همسو با این نیاز جهانی، تلاش نموده تا زمینه های مناسب و منابع مورد نیاز جهان تشنه معارف دینی را در فضای مجازی تامین نموده و به عنوان وظیفه دینی برای تولید علم و محتوای غنی معارف اسلامی، پایگاه هایی با محتوای مناسب و مورد نیاز مخاطبان دینی و قشرهای علمی و فرهنگی راه اندازی نماید .
به همین منظور، این مرکز به عنوان اولین و مهمترین مجموعه فعال در عرصه بهره گیری از تکنولوژی پیشرفته رایانه در تولید نرم افزارهای علوم اسلامی، در طول مسیر حرکت خود نیز متناسب با پیشرفت تکنولوژی و مقتضیات زمان، با بهره گیری از نیروهای متخصص در زمینه وب اقدام به راه اندازی پایگاه اطلاع رسانی تخصصی اندیشوران در فضای مجازی کرده است؛ و از آنجا که بانک های اطلاعاتی، سهم به سزایی را در توجه عموم پژوهشگران و محققان را به خود جلب نموده ، امروزه بسیاری از مراکز و مؤسسات را بر آن داشته است تا با به کارگیری ابزار جدید روزآمد سازی اطلاعات و به شکلی نو و کارآمد، اطلاعات خود را در اختیار کاربران خود قرار دهند.
بر این اساس پایگاه اندیشوران با بهره گیری از این ابزار جدید به عنوان اولین پایگاه خود روزآمد مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی رسما در سال 1387 فعالیت خود را در زمینه معرفی اساتید و محققان حوزوی آغاز نمود .
تعریف:
پایگاه اندیشوران وبگاهی است خود روز آمد که به معرفی محققان و علماء حوزوی، آثارو فعالیت های ایشان و به عنوان نخستین بانک اطلاعات محققان حوزوی در شبکه جهانی اینترنت مشغول به فعالیت می باشد.
پیشینه:
مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی به عنوان اولین مرکز ارائه خدمات اینترنتی و با هدف اطلاع رسانی سریع و کارامد در سال 1381 اقدام به شناسایی و معرفی محققان و اندیشمندان علوم اسلامی حوزوی نمود تا زمینههای دسترسی راحت و سریع مراکز اسلامی و کاربران، به محققان و پژوهشگران حوزوی با گرایش های مختلف و تخصصی علوم اسلامی را به نحو مناسبی فراهم نماید؛ در همین راستا شبکه جهانی اطلاع رسانی نور اقدام به راهاندازی و تأسیس بخشی در پایگاه حوزه(www.hawzah.net) به نام "صفحات شخصی محققان" نمود تا عهده دار این امر مهم گردد. با راهاندازی این بخش به عنوان بانک اطلاعات محققان حوزه، میزان قابل توجهی از اطلاعات شخصی محققان و پژوهشگران حوزوی در این قسمت از پایگاه حوزه قرار داده شد و کاربران پایگاه میتوانستند با زندگینامه و آثار علمی مکتوب و فعالیتهای پژوهشی آنان آشنا شوند.
پس از مدتی با گسترش اطلاعات و افزایش اسامی محققان و ایجاد ایده های جدید برای افزودن برخی قسمت ها به این مجموعه و نیز با هدف جمع آوری اطلاعات کاملتری از محققان حوزه و اطلاع رسانی در این زمینه و جلوگیری از صرف هزینه های موازی در زمینه جمع آوری این گونه اطلاعات توسط مراکز مختلف و ایجاد فضای مناسب شبکه ای برای ایجاد ارتباط و پیوند بیشتر کاربران با محققان حوزه و نیز مراکز اسلامی؛ از سال 1386 تصمیم بر این گرفته شد که بانک اطلاعات صفحات شخصی محققان به صورت یک پایگاه اطلاع رسانی مستقل و خود روز آمد توسط محققین به نام " پایگاه اندیشوران " (www.andishvaran.ir) ایجاد شود.که پس از فرایند تحلیل و طراحی و مراحل پیاده سازی آن که با همکاری بخش وب معاونت فنی صورت گرفت ، در سال 1387 این پایگاه راه اندازی گردید.
ماموریت و اهداف:
پایگاه اندیشوران با ایفای نقش واسط فعال میان مراکز علمی – پژوهشی و محققان با نیازهای جامعه علمی و تحقیقاتی کشور در حوزه دین (علوم اسلامی) ، به تبیین و گسترش علوم و دانش های دینی، و نیز تعمیق و توسعه آن در جامعه اطلاعاتی علمی به صورت یک پایگاه اطلاع رسانی تخصصی به فعالیت می پردازد.
این پایگاه برای تحقق این مهم ، خود را متعهد به :
محور قرار دادن معارف قرآن و مکتب اهل بیت(علیهم السلام)
دفاع از حریم تشیع در عرصه گفتوگوی ادیان و مذاهب،
مرزبانی فکری فرهنگی از آرمانها
پاسداشت میراث گرانسنگِ حوزه دانسته لذا ساماندهی و اجرای فعالیت های زیر را ضروری می داند:
- حضور و مشارکت فعال در مراجع سیاستگذاری و برنامه ریزی علمی، به منظور تأمین نیازهای فکری- دینی مدیریت کلان نظام جامعه اطلاعاتی دینی در فضای اینترنت.
- مخاطب شناسی مداوم برای بازیابی نیازها و معضلات فرهنگ دینی اقشار جامعه و هدفمندی و کارآمدسازی تحقیقات اسلامی و پژوهشهای دینی.
- اطلاع رسانی از آموزشهای مورد نیاز برای تربیت فضلا و اندیشمندان دینی در عرصه تحقیقات اسلامی و فعالیتهای پژوهشی.
- شناسایی، ساماندهی و معرفی محققان مورد نیاز داخل و خارج کشور به نهادها و مراکز مربوط و فراهم نمودن زمینه های فکری برای تأمین محتواهای تحقیقی و پژوهشی و همکاری با آنان.
- فراهم سازی فضای نظریهپردازی و اندیشهسازی در عرصه علوم و معارف اسلامی به منظور تأمین نیازهای فکری دینی جهان معاصر.
- بسترسازی همکاری با مراکز و موسسات اسلامی در تولید و عرضه منشورات مکتوب دیجیتال، محصولات دیداری و شنیداری دیجیتال، نرمافزارها و پایگاههای اطلاعرسانی در حوزه فرهنگ و معارف اسلامی با بهرهوری از ذخائر علمی فرهنگی حوزههای علمیه با همکاری مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.
- معرفی مراکز حامی برای ارائه تسهیلات زیرساختی و مالی در موارد لزوم برای فعالیتهای تحقیقی، آموزشی و پژوهشی در حوزه فرهنگ دینی.
- ایجاد ترمینال اطلاعاتی و پل ارتباطی مراکز و نخبگان علمی در حوزه فرهنگ دینی.
سند چشم انداز پایگاه:
پایگاه اندیشوران برای اطلاع رسانی مناسب با نیازهای پژوهشی - تحقیقاتی علوم دینی، و نیز تعمیق و توسعه آن در جامعه اطلاعاتی به صورت یک پایگاه اطلاع رسانی تخصصی در زمینه شناسایی و معرفی محققان و مراکز علوم اسلامی در نظر دارد که در چند مرحله به شرح زیر فعالیت های خود را انجام دهد :
- شناسایی و معرفی محققان و پژوهشگران علوم اسلامی و در مراحل بعدی تمام رشته های علوم انسانی برای اطلاع رسانی و دسترسی سریع و آسان به نخبگان و پژوهشگران برتر در تخصص های مختلف علوم انسانی.
- شناسایی و معرفی مراکز و موسسات علوم اسلامی که در آن ماهیت، زمینه فعالیت، آثار مکتوب، گروه های علمی، طرح های پژوهشی و خدمات ویژه هر مرکز قابل دسترسی باشد.
- ایجاد امکانات ارایه متون مکتوب و چند رسانه ای محققان بر روی صفحات شخصی محققان
- برگزاری دوره های آموزشی و ترویجی بهره برداری ارصفحات شخصی محققان در مراکز و موسسات علمی و پژوهشی
- بسترسازی مناسب برای ارتباطات چند جانبه محققان و پژوهشگران با مراکز و کاربران
- تشکیل گروههای علمی تخصصی برای انجام مناظرات و مباحثات تخصصی علوم و تبادل اندیشه ها
- ایجاد صفحات اخبار و نیازمندی های علمی_ پژوهشی ، اطلاع رسانی همایش و جشنواره های علمی
- ایجاد بانک جامع اطلاعات تخصص های علوم حوزوی و دانشگاهی مربوط به حوزه فرهنگ دینی
- تهیه و تولید شبکه اجتماعی متخصصان علوم اسلامی و انسانی در حوزه فرهنگ دینی
- راه اندازی نسخه چندزبانه پایگاه
قابلیت های پایگاه:
- ثبت و مدیریت اطلاعات شخصی توسط محققان حوزوی در فضای اینترنت
- ارائه زندگی نامه، آثارعلمی، فعالیت ها و همکاری های علمی _ پژوهشی اعضا
- دسته بندی محققان بر اساس فهرست : الفبایی، تخصص، مراکز و ترکیبی از چند فهرست
- قابلیت درج پیوند (Link)، چکیده نویسی و دریافت (Download) آثار ثبت شده
- ثبت و مدیریت یادداشت های شخصی
- جستجوی ساده و پیشرفته در پایگاه
- ارسال پیام نوشتاری بین اعضا
- اخبار ویژه اندیشوران