به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس، سومین نمایشگاه کتاب حوزه در شهر مقدس قم در حالی فردا به کار خود پایان میدهد، که با وجود افزایش قیمت کاغذ و گران شدن کتاب، با استقبال نسبتاً خوبی روبهرو است.
در ابتدا با «حمید خرمی» رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان استان قم و مدیر اجرایی سومین نمایشگاه تخصصی کتاب حوزه، گفتوگو کردیم که در ادامه میخوانید.
* آقای خرمی، از برگزاری نمایشگاه کتاب حوزه و شرکتکنندگان در این نمایشگاه بگویید؟
ـ به لطف خدا در سومین نمایشگاه تخصصی کتاب حوزه با حضور 150 ناشر داخلی و خارجی در خدمت بازدید کنندگان محترم هستیم.
از این 150 ناشر شرکت کننده در سومین نمایشگاه کتاب حوزه، میزبان 30 ناشر خارجی از 5 کشور عراق، اردن، ترکیه، سوریه و لبنان هستیم.
ناشران شرکت کننده در نمایشگاه، بیش از 50 هزار عنوان کتاب ارائه دادهاند. کتابهایی که در این نمایشگاه عرضه میشوند، به طور کلی در 3 سال اخیر منتشر شدهاند. کتابهای منتشر شده از سال 2010 تا 2013 برای ناشران خارجی و از سال 1389 تا 1391 برای ناشران داخلی است.
* نمایشگاه امسال با نمایشگاه سال گذشته تفاوتی دارد؟
ـ تفاوتی که نمایشگاه امسال با نمایشگاه سال گذشته دارد، این است که در سال گذشته از دو کشور عراق و لبنان، 12 ناشر به عنوان مهمان خارجی داشتیم. ولی بحمدالله امسال توانستیم 30 ناشر خارجی از 5 کشور دعوت کنیم.
تفاوت بعدی که به چشم میآید، این است که امسال با وجود افزایش قیمت کاغذ و گرانی کتاب، پیشبینی ما این بود که استقبال کمتر شود ولی تا امروز استقبال نسبت به سال گذشته نیز بهتر بوده است و این به کمک رسانهها و خبرگزاریهاست که اطلاعرسانی به موقع و خوبی کردند. این نشان میدهد که به این نمایشگاه اهمیت دادند و ما از همه آنها سپاسگزاریم.
* استقبال مسئولان از این نمایشگاه به چه صورتی بوده است؟
ـ افتتاحیه نمایشگاه کتاب حوزه با حضور آیتالله سید احمد خاتمی بود که هشتم اسفند ماه انجام شد و خدمت قائم مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئولان استانی هم بودیم. در این چند روزی هم که از شروع نمایشگاه میگذرد، شاهد حضور معاونان استاندار قم و شهردارها و مسئولان علمی مؤسسات مختلف بودیم.
* در برگزاری نمایشگاه کتاب حوزه با چه مشکلات و کمبودهایی روبهرو بودید؟
ـ بزرگترین مشکل ما در برگزاری این نمایشگاه، کمبود جاست در حالی که متقاضیان بسیاری به این نمایشگاه مراجعه میکنند. ما امکان و ظرفیت داریم تا یکهزار ناشر را در نمایشگاه شرکت دهیم، ولی متأسفانه به علت کمبود فضای مناسب که در مجتمع امام خمینی(ره) داریم، این امر امکانپذیر نیست. در فضای این مجتمع ما میتوانیم 105 غرفه را با 150 ناشر پوشش دهیم. اگر مکانی برای نمایشگاه دائمی در اختیار ما باشد، ما میتوانیم میزبان 1000 ناشر باشیم.
* برای کسانی که قصد بازدید از نمایشگاه کتاب حوزه را دارند، چه امکاناتی برقرار است؟
ـ در این نمایشگاه، 40 درصد تخفیف برای بازدید کنندگان در نظر گرفته شده که 20 درصد آن یارانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و 20 درصد هم تخفیفی است که ناشران عزیز به بازدیدکنندگان میدهند.
مجموع بُنکارتی که توسط بانک صادرات در نمایشگاه عرضه میشود، 500 میلیون تومان بوده که در این هشت روزی که نمایشگاه پا بر جاست، در اختیار عزیزان طلبه و عموم مردم قرار میگیرد.
بعد از این گفتوگو، سری به غرفههای نمایشگاه زدیم و از آثار جدید ناشران داخلی و خارجی دیدن کردیم و برخی کتابهای مفید و جالب توجه را تورق کردیم.
در بین کتابهای انتشارات آوای قرن و نسیم حیات، کتاب «تفسیر یک جلدی مبین» نوشته استاد ابوالفضل بهرامپور به چشم میخورد که در دو نوع با قیمتهای 20 و 70 هزار تومان به فروش میرسد.
در این کتاب، ترجمه قرآن کریم زیر آیه، ترجمه همه لغات صفحه در قسمت راست صفحه و تفسیر بخشی از آیات آن صفحه در صفحه بعدی، یعنی قسمت چپ کتاب آمده است.
این کتاب، در جهت آشنایی با ترجمه و معانی لغات قرآن کریم، برای خانوادهها بسیار مفید است.
کتاب «رسالت ما؛ تقریب در اندیشهها و وحدت در عمل»
به انتشارات مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی سر زدیم. کتاب «رسالت ما؛ تقریب در اندیشهها و وحدت در عمل» نوشته آیتالله محمد علی تسخیری و با ترجمه محمد مقدسی، کتابی است که بیشتر جلب توجه میکرد.
کتاب «اسلام و زیباییهای زندگی»
انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)، یکی دیگر از ناشران شرکت کننده در نمایشگاه است که کتابهایی نظیر: «اسلام و زیباییهای زندگی» که رویکردی تحلیلی و تربیتی به سبک زندگی اسلامی نوشته دکتر داوود رجبینیا دارد را عرضه کرده است
این کتاب، زمستان 91 به چاپ رسیده و جزو جدیدترین کتابهای نمایشگاه است.
کتاب «مقتل جامع سیدالشهدا»
کتاب بعدی که توسط همین مؤسسه به تازگی پایان یافته و به چاپ رسیده، «مقتل جامع سیدالشهداء» در دو جلد است که گروهی از تاریخ پژوهان زیر نظر استاد مهدی پیشوایی این اثر را گردآوری کردهاند.
پیشوایی به علت مهارت و تسلط در تاریخ اسلام، توانسته مقتل نسبتاً جامع و معتبری را جمع کند.
کتاب «دروس شرح منظومه»
انتشارات بوستان کتاب، «دروس شرح منظومه حکیم سبزواری» را که شامل دروس آیتالله شیخ یحیی انصاری شیرازی است، در 4 جلد که یک جلد آن منطق و سه جلد دیگر فلسفه است به عنوان یکی از آثار خود در این نمایشگاه عرضه کرده است و به گفته فروشنده غرفه، جزو کتابهای بسیار پر فروش بوستان کتاب است.
کتاب «گلبرگ زندگی»
غرفه انتشار اندیشه ماندگار که به هیئت خادمالرضا(ع) تعلق دارد، سه ناشر به نامهای اندیشه ماندگار، هنر قلم و خادمالرضا را در خود جای داده است که همه اینها زیر مجموعه انتشارات دارالکتب الاسلامیه هستند.
این غرفه مجموعه کتابهای «گلبرگ زندگی» از انتشارات خادمالرضا و «مقالات شمس» از انتشارات هنر قلم را به عنوان پرفروشترین کتابهای خود عنوان کرد.
کتاب «ترجمه تفسیر سوره حمد»
مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، «تفسیر سوره حمد قرآن کریم» که نوشته آیتالله سید مصطفی خمینی و با ترجمه خلیل پروینی عرضه کرده است.
این کتاب، تفسیر سوره حمد را به صورت عمیق و کامل بیان کرده است و از بهترین کتابهای مرحوم سید مصطفی خمینی است.
کتاب «زن، مسائل قضایی و سیاسی»
انتشارات صدرا که تنظیم و نشر آثار استاد شهید مرتضی مطهری را بر عهده دارد با جدیدترین کتاب خود یعنی «زن، مسائل قضایی و سیاسی» که درباره شهادت، قضاوت، افتاء و سیاست است در نمایشگاه حاضر بود.
کیفیت برخی کتابها تعریفی ندارد
به غرفه انتشارت امیرکبیر رسیدیم. کتابی که چاپ جدید باشد نداشتند و همچنان کیفیت صفحهآرایی کتابهای اساتید برجستهای مانند دکتر زرینکوب، بهتر نشده است و مانند سابق، عرضه میشود.
در ادامه به غرفه برخی از ناشران خارجی رفتیم.
کتاب «انقلابهای نگران» و «اسلام و حقوق بشر دوستانه»
کتاب «ثورات قلقه» یا انقلابهای نگران که ثمره یک سال نشست متفکران انقلابهای عربی است، ما را متوجه به خود کرد.
کتاب «الاسلام و القانون الدّولیّ الانسانیّ» با موضوع اسلام و حقوق بشر دوستانه، به چشم میخورد. این کتاب مورد تحسین صلیب سرخ جهانی قرار گرفته و توسط انتشارات «مرکز الحضارة التمنیة الفکر الاسلامی»، به چاپ رسیده است.
کتاب «الصحیح من سیرة النبی الاعظم» و «الصحیح من سیرة الامام علی»
انتشارات امجاد لبنان که متعلق به پسر علامه سید جعفر مرتضی العاملی است، یکی دیگر از صاحبان غرفه در نمایشگاه است.
فرزند علامه عاملی در گفتوگو با خبرنگار فارس میگوید: پدرم روزی 18 ساعت کار علمی انجام میدهد و در حال نوشتن است.
وی گفت: یکی از مهمترین کتابهای پدرم، کتاب «الصحیح من سیرة النبیّ الاعظم» است که تاکنون هفت بار تجدید چاپ شده و موفق به کسب عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی هم شده است.
عبدالله عاملی ادامه میدهد: متأسفانه این کتاب توسط یکی از پژوهشگاههای ایرانی به فارسی ترجمه شد که به قدری حذف و اضافه و دخل و تصرف شده بود که پدرم مجبور شد بیانیه بدهد و اعلام کند کتاب من، شهید شده است.
یکی دیگر از کتابهای مهم علامه جعفر مرتضی عاملی که توسط انتشارت المرکز الاسلامی للدّراسات چاپ شده، «الصحیح فی سیرة الامام علی (ع)» در 53 جلد است که کتاب سال حوزه هم انتخاب شده است.
فضای نمایشگاه، کوچک است و جذابیت ندارد
سالن محل برپایی نمایشگاه چندان جذاب نیست. البته تلاش و همکاری مسئولان نمایشگاه را خوب دیدیم ولی آنچه در پایان بر آن دوباره تاکید میکنیم این است که بزرگترین مشکل در برگزاری این نمایشگاه، کمبود جاست در حالی که اگر فضای بزرگتری در اختیار نمایشگاه قرار میدادند امکان حضور ناشران بیشتری مهیا بود.