نشست علمی قلمرو و محدوده آزادی در فقه شیعه امروز در سالن اندیشه موسسه امام خمینی (ره) و با حضورجمعی از طلاب و فضلای حوزه برگزار شد.
ه گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین مدرسی در این نشست با تبیین مقوله آزادی آن را مهم دانست و گفت:این بحث تنها مسئله خواص جامعه نیست بلکه مورد استفاده عموم مردم است و از حیث قلمرو هم خیلی گسترده می باشد.
وی بحث آزادی را یک بحث ذاتا فقهی توصیف کرد و خاطر نشان ساخت:بحث آزادی یک بحث ذاتا فقهی است چرا که از باید و نباید های رفتار بحث می کند هرچند در علوم جدید از آن به عنوان یک مبحث سیاسی استفاده می شود.
این استاد حوزه علمیه قم افزود: ورود به برخی حوزه های آزادی، نیاز به فقاهت و اجتهاد دارد چرا که این حوزه ها بسیار دقیق است و بدون فهم دقیق دین و فقاهت کافی زمینه لغزش وجود دارد.
حجت الاسلام والمسلمین مدرسی تصریح کرد: چند قرن است که این بحث در کانون توجهات و بحث های غرب مطرح است و متاسفانه گاهی در این مبحث مهم سطحی بحث می شود و بسیاری از اوقات نیز مباحث خلط می شود که تشخیص درست این موضوع نیازمند آگاهی و دقت فراوان است.
این استاد حوزه، تعریف دقیق از آزادی را خواستار شد و بیان کرد:غربی ها حدود 200تعریف از آزادی کرده اند اما هنوز تعریف دقیق و خوبی ارائه نشده است و شاید نتوان تعریف جامع و مانعی برای آن بیان کرد.
حجت الاسلام و المسلمین مدرسی تصریح کرد: منشا بسیاری از اشتباهات در این حوزه مربوط به حذف شدن متعلق آزادی است به گونه ای که در تعریف آزادی باید از سه متعلق «آزادی از چه »«آزادی درچه و در چه حوزه ای» و «آزادی برای کی» استفاده کرد تا مقصود به درستی بیان شود که اگر این سه پایه مشخص شد خیلی از اشتباهات اصلاح می شود.
*اسلام مبتکر بحث آزادی در دنیا
این استاد حوزه علمیه قم، اسلام را مبتکر بحث آزادی دانست و خاطر نشان ساخت:آزادی در دامن اسلام مطرح شده و دین اسلام است که مبتکر و مدعی این بحث است به گونه ای که امیر المومنین (علیه السلام)مردم را به مطالبه جدی حقشان از حاکمیت تشویق می کردند و از مردم می خواستند که حقوق خود را از حاکمیت مطالبه کنند.
حجتالاسلام والمسلمین مدرسی، اصل محدودیت را مثل اصل آزادی اصیل و مهم توصیف کرده و بیان داشت:اصل محدودیت هم مثل اصل آزادی یک بحث اصیل وجدانی و فطری است به گونه ای که حتی مکتب هایی مثل آنارشیسم هم اصل محدودیت را به طور کلی نفی نمی کنند.
حجت الاسلام والمسلمین مدرسی با تاکید بر پافشاری بر آزادی های مشروع گفت:همانطور که ما بر آزادی های غلط و نادرست منتقد هستیم بایدبه آزادی های مشروع تاکید کنیم چرا که در دین مبین اسلام آزادی وجود دارد و خدای متعال دین خود را مطابق فطرت انسان ها بیان کرده است.