کنگره امام مهدی(عج) و آینده جهان چگونه برگزار می شود؟

تاریخ خبر:
1392/02/29 10:12
اخبار اعضای پایگاه http://www.hawzahnews.com
اختصاصی /بدون تردید این کنگره در این سطح، رویدادی نادر و شاید بی سابقه است که در همکاری با دو نهاد ریشه دار شیعه یعنی حوزه های قم و نجف برگزار می شود.

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، کنگره بین المللی امام مهدی(عج) و آینده جهان در حالی در روزهای 31 اردیبهشت تا 2 خرداد در عراق برگزار می شود، که بیش از یکسال از تمهیدات و پیگیری ها برای برگزاری این کنگره می گذرد. بدون تردید این کنگره در این سطح، رویدادی نادر و شاید بی سابقه است که در همکاری با دو نهاد ریشه دار شیعه یعنی حوزه های قم و نجف برگزار می شود. نگاهی به سطح و کیفیت میهمانان شرکت کننده در کنگره، حاکی از طراحی و برنامه ریزی نسبتا دقیق در برگزاری این کنگره است. حجت الاسلام والمسلمین محمدتقی ربانی مسئول دبیرخانه کنگره امام مهدی(عج) و آینده جهان در مصاحبه با حوزه نیوز، به ابعاد مختلف این کنگره پرداخت که حاصل آن، تقدیم خوانندگان ارجمند می شود.

* رویکرد اصلی کنگره، حوزوی است

اعتقاد ما بر این است که هر حرکت مهدوی الزاما باید در خط مراجع و حوزه های علمیه باشد. در حقیقت عروة الوثقی و حافظ حرکت های منجی گرایانه، مراجع و حوزه های علمیه اند. در مقابل، هر حرکت انحرافی و یا هر حرکتی که به انحراف کشیده شده است، به دلیل شکاف و فاصله گرفتن از روحانیت بوده است حتی در برخی موارد، نقطه آغاز جریانها با روحانیت بوده است اما به دلیل شکاف با مراجع و حوزه های علمیه به انحراف کشیده شده اند بر همین اساس، رویکرد اصلی در این کنگره، توجه به بعد حوزوی است.

 

* اهداف و انگیزه های برگزاری کنگره

حوزه علمیه قم، استعدادها و ظرفیت های فراملی و فرامذهبی دارد و در حال حاضر، هیچ مرکز علمی دیگری در دنیا چنین جایگاه و عظمتی ندارد. یکی از اهداف برگزاری این کنگره، تعامل با حوزه علمیه نجف، همفکری و همکاری بین این دو نهاد عظیم حوزوی است و با توجه به آنکه مهدویت، محل وفاق و در شرایط کنونی، عامل همگرایی و اتحاد و بیداری است، این موضوع در نظر گرفته شد. ضمن آنکه بر اساس روایات آخر الزمان، عراق از مناطق مطرح در این زمینه است به طوری که مسجد کوفه، مرکز حکومت حضرت حجت علیه السلام است. از سوی دیگر معرفت مهدوی در عراق باید در دستور کار قرار بگیرد زیرا شاهد برخی جریان های انحرافی و آسیب های مهدوی در عراق هستیم. همه این عوامل دست به دست هم داد تا کنگره امام مهدی و آینده جهان با همکاری حوزه های علمیه قم و نجف در کشور عراق برگزار شود.

 

* استواری و قوام در برگزاری کنگره

برای برگزاری این کنگره، رایزنی های گسترده ای انجام دادیم زیرا سلایق مختلفی در حوزه علمیه نجف وجود دارد. همچنین حساسیت هایی درباره جریان های سیاسی عراق که ریشه مذهبی دارند، وجود داشت از همین رو تلاش شد که این کنگره، موجب اختلاف و تفرقه نشود. در همین راستا یکسال مشورت و رایزنی و ملاقات با شخصیت های ایرانی و عراقی، بزرگان و مراجع داشتیم و این حرکت، از یک استواری و قوام برخوردار است.

 

* نهادهای مرتبط با برگزاری کنگره در ایران و عراق

یکی از اضلاع این کنگره، حوزه علمیه قم و مراکز حوزوی مانند جامعة المصطفی، دفتر تبلیغات اسلامی، مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام، مرکز مدیریت حوزه های علمیه، انجمن های علمی حوزه، دانشگاه باقرالعلوم، دانشگاه ادیان و مذاهب و... است. ضلع دیگر به عراق بر می گردد که شامل بیوت مراجع، مراکز تخصصی مهدویت، مراکز پژوهشی، تولیت اعتاب مقدسه علوی و حسینی، موسسه امام حسن مجتبی علیه السلام در نجف، مجمع اهل بیت عراق، دانشگاه های کوفه و عراق است.

 

* درخواست مسئولان عراق

عمده شرکت کنندگان در این کنگره شامل اندیشمندانی از حوزه های علمیه قم و نجف و اندیشمندانی از اهل سنت عراق هستند. در عین حال میهمانانی از کشورهای مصر، لبنان، کویت و سوریه نیز در این کنگره حضور دارند.

مسئولین عراقی در دیدارهایی که با آنها داشتیم، درخواست کردند که وارد سایر موضوعات مثل نهج البلاغه، صحیفه سجادیه و... بشویم. همچنین درخواست داشتند که این حرکت، توسعه جغرافیایی و استمرار داشته باشد و به صورت سالانه برگزار شود.

 

* فراخوان عمومی نداشتیم

فراخوان عمومی برای کنگره نداشتیم و مخاطبان ما در فراخوان مقالات، اساتید سطوح عالی، شخصیت های شناخته شده، هیات های علمی دانشگاه ها و مراکز تخصصی عرصه مهدویت بودند. تمام میهمان ها مقاله دارند و در قالب علمی شرکت می کنند. بیش از 200 مقاله علمی به دبیرخانه رسید که در قالب 5 جلد همزمان با برگزاری کنگره منتشر می شود. همچنین ممکن است در مقاطع بعدی دو جلد مقاله شامل مقالات رسیده از دانشگاه کوفه و مقالات رسیده از اهل سنت جداگانه منتشر شود که در آن صورت، مجموعه مقالات کنگره به 7 جلد می رسد.

 

* میهمانان کنگره چه کسانی هستند؟

از ایران، آیات و حجج الاسلام آقایان امامی کاشانی، تسخیری، حسینی بوشهری، محمدجواد فاضل، نجم الدین طبسی، محمدجواد شبیری، سید عادل علوی، کمال السید، رضا نژاد، رفیعی، سید منذر حکیم، صرامی، احمد واعظی، حسن مولایی، محسن الویری، رضا مختاری، رضا اسلامی، مجتبی کلباسی، سید محمدرضا جلالی و... و از عراق، آیات و حجج و آقایان آصفی، شیخ محمد سند، شیخ عبدالمهدی کربلایی، سید محمد بحرالعلوم، شیخ صغیر، رئیس دانشگاه کوفه، رئیس دانشگاه کربلا، حسن عودة، سید سامی البدری و... سخنرانی یا ارائه مقاله دارند.

 

* پیام مراجع معظم تقلید به کنگره

در این کنگره پیام حضرت آیت الله صافی گلپایگانی به کنگره از سوی حجت الاسلام والمسلمین حسن صافی قرائت می شود. مراجع عراق یعنی حضرات آیات سیستانی، حکیم، فیاض و بشیر نجفی نیز یا نماینده شان را به کنگره می فرستند یا پیام می دهند.

 

* کیفیت برگزاری کنگره امام مهدی و آینده جهان

همایش روز سه شنبه 31 اردیبهشت با حضور بیش از 600 میهمان در دانشکده تربیت دانشگاه کوفه آغاز می شود. روز چهارشنبه با برگزاری 4 کمیسیون تخصصی در دانشکده فقه دانشگاه کوفه ادامه می یابد که این 4 کمیسیون عبارتند از :

- آینده نگری و منجی گرایی در اسلام

- انتظار و جامعه آینده ساز

- عصر ظهور و آینده روشن

- جایگاه مهدویت در تمدن سازی

سومین و آخرین روز  کنگره که مصادف با پنج شنبه 2خرداد است، به آئین اختتامیه کنگره اختصاص دارد و در دانشگاه کربلا برگزار می شود.

همچنین همزمان با برگزاری کنگره، کتاب "الامان"، اثر آیت الله امامی کاشانی که به عربی ترجمه شده است، توزیع می شود.

 

* دیدار با مراجع تقلید عراق

قبل از برگزاری این کنگره، با حضرات آیات سیستانی، حکیم، اسحاق فیاض و بشیر نجفی، مراجع معظم تقلید در نجف اشرف دیدار خواهیم داشت. نشست با نمانیدگی جامعة المصطفی در کاظمین و دیدار با سایر شخصیت های دینی عراق از دیگر برنامه های ما در حاشیه برگزاری این کنگره است.

 

* ضرورت برنامه ریزی برای حضور در عرصه های بین المللی

تمایل داشتیم شخصیت های بیشتری از فضلا و اندیشمندان حوزه علمیه قم را در این کنگره همراه کنیم اما محدودیت هایی که داشتیم مانع از این امر شد. امیدواریم با برنامه ریزی هایی که صورت می گیرد، بیش از پیش در عرصه های بین المللی سرمایه گذاری کنیم و حوزه علمیه قم و سایر حوزات علمیه در سراسر جهان به نقش آفرینی در عرصه های دینی و فکری دنیا اهتمام داشته باشند.

گفت وگو: حسن صدرایی عارف