در مورد علم فقه امروز میتوانیم بگوئیم ده درصد آن تحقیق و بیان شده، ولی نود درصد علم فقه هنوز به عنوان خام باقی مانده، فروعاتی که در فقه هنوز فقها جواب ندادهاند،
به گزارش خبرگزاری حوزه،حجت الاسلام والمسلمین محمد جوادفاضل در سخنانی با اشاره به رمز موفقیت یک طلبه در شرایط کنونی گفت: اگر امروز طلبه بخواهد موفق باشد، باید یک برنامهی دقیق و تجربه شده، یک برنامهی نتیجهداری را طی کند.
وی با اشاره به تأسیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) در سال 76 افزود: شیوه درسی مرکز غیر متعارف نیست. روشی است که در حوزههای قدیم بوده، منتهی الآن شکل داده شده، است.
رییس مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) با بیان اینکه در دروس سطح اهتمام ما به آشنایی فضلا با حواشی است، اظهار داشت: فضلا و طلابی که دورهی سطح را طی میکنند، گاهی اوقات در همان سال اول، یک مقدار حاشیهنویسی میکنند، میگویند نیازی به حواشی نیست، اما آرام آرام به این نتیجه میرسند که چقدر در تحقّق ذهن قویّ آنها دخیل بوده است.
این استاد حوزه بیان داشت: طلبه امروز اگر با حواشی رسائل و مکاسب و کفایه آشنا نشود و ارتباط نداشته باشد، نمیتوانیم بگوئیم این مکاسب و رسائل و کفایه را درست خوانده است.
عضو جامعه مدرسین حوزه خاطرنشان کرد: در مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) حواشی انتخاب شده، توسط اساتیدی که چند دوره این کتابها را تدریس کردهاند و طلبه از بدو شروع رسائل با حواشی آشنا میشود.
وی ادامه داد: امروز اهمیّت فقه و اصول به جهت اهمیّت سؤالاتی که دانشگاهیان، گروههای مختلف از جمله صداوسیما، مراکز پزشکی، اقتصادی در بخشهای فقه سیاسی، فقه زنان، فقه کودک و فقه قضا. جدید مطرح میباشد.
حجت الاسلام والمسلمین فاضل گفت: در مباحث فقه و اصول خارج، میگفتند همه حرفها زده شده شما میخواهید چکار کنید؟ احوط را اقوی کنید و اقوی را احوط کنید؟! این چه فایدهای دارد؟ چه خلأیی را پر میکند و چه ارزشی میتواند داشته باشد، در حالی که واقعاً این حرف ناشی از بیاطلاعی است.
وی افزود:در مورد علم فقه امروز میتوانیم بگوئیم ده درصد آن تحقیق و بیان شده، ولی نود درصد علم فقه هنوز به عنوان خام باقی مانده، فروعاتی که در فقه هنوز فقها جواب ندادهاند، همانطورکه رهبر معظّم انقلاب هم تأکید کردند ما هنوز فقه حکومتی را تدوین نکردهایم، فقه حکومتی اگر بخواهد تدوین شود یک جواهر چهل جلدی دیگر میشود.
این استاد حوزه با توصیه به طلاب اضافه کرد: فراروی شما یک اقیانوسی از علم است که باید تحقیق کنید و زحمت بکشید، فکر نکنید که همهِ حرفها در فقه و اصول زده شده و حال باید برویم سراغ فلسفه، کلام. در فلسفه و کلام دهها سؤال از طرف دانشگاههای غرب به حوزه ایران آمد گفتند؛ خیلی مهم است، البته مهم هست ولی در مقابل وسعتی که علم فقه پیدا کرده ناچیز است.
رییس مرکز فقهی ائمه اطهار (ع)تصریح کرد: بسیاری از سؤالات جدیدی که امروز مطرح میشود جوابش در همین حواشی است که ما به آن بیاعتناییم.
وی یادآور شد: در دنیای امروز، اگر یک طلبه با قلم آشنا نباشد از قافله عقب میماند! امروز دشمن با قلم، یا به صورت اینترنتی هر روز مطالبی را علیه اسلام، دین و فقه مطرح میکند. باید یک طلبه به جایی برسد که خودش قدرت نویسندگی داشته باشد،
این استاد حوزه گفت: متأسفانه در حوزه امروز تقریرنویسی وجود ندارد، حتی طلبه به درس خارج هم که میرسد آن تقریرنویسیِ سابق از بین رفته، استاد هر چه میگوید (به تعبیر مرحوم والد ما رضوان الله علیه) او مثل یک خبرنگار مطالب را مینویسد.
حجت الاسلام والمسلمین فاضل با بیان این که طلبه با فهم و فکر خودش یک قالب جدیدی در مطالب ایجاد کنداظهار داشت: امروز گاهی اوقات صد تا مقاله را میبینیم که محتوایش یکی است، ولی قالبها مختلف است، با قالبهای مختلف میخواهند اهداف خودشان را مطرح کنند.
وی افزود: اگر بخواهیم در آینده مجتهدان قوی داشته باشیم، باید از همین دروس رسائل و مکاسب افراد بسیار قوی تربیت شوند و بعد هم در برنامهای که در بحثهای خارج داریم، آنجا هم طبق همان برنامه پیش برویم، این برنامه آن خلأ وجودیِ حوزه را پر کرده، البته نمیخواهیم بگوئیم صد در صد آن خلأ را پر کرده ولی تا یک اندازهای معتقدیم که موفق بوده است.