راهاندازی سیستم جامع نجما، بانک جامع دانشآموختگان و شاغلان، کارت شناسایی هوشمند طلاب، رسیدگی به امور اسکان طلاب، برگزاری اردوهای مذهبی، فرهنگی و تفریحی، ارایه تسهیلات به استادان و ...از جمله فعالیتهای معاونت امور طلاب و دانشآموختگان حوزههای علمیه است.
حجتالاسلام والمسلمین محمود ملکدار درگفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، درباره فعالیتهای معاونت امور طلاب و دانشآموختگان حوزههای علمیه، گفت: این معاونت در سه بخش دانشآموختگان، امور طلاب و خدمات طلاب و ارائه تسهیلات فعالیت دارد.
وی با اشاره به فعالیتهای دفتر دانشآموختگان این معاونت، گفت: این دفتر، در راستای ساماندهی دانشآموختگان حوزه و اشتغال آنها در نهادهای دولتی و غیر دولتی مشغول فعالیت است؛ یکی از عرصههای فعالیت این دفتر، شناسایی سطح علمی و توانایی حوزویان بوده که به صورت حضوری و از طریق سامانه اینترنتی «نجما» این کار انجام میشودکه از سال 91 تا امروز، 33 هزار طلبه به صورت حضوری و یا از طریق سایت، فرم مربوطه را تکمیل کردهاند. در کنار این فرمهای تکمیلی، مصاحبهای برای تشخیص تواناییهای طلاب انجام میشود که در سال گذشته از 4000 طلبه این مصاحبهها انجام و در بانک اطلاعات معاونت امور طلاب و دانشآموختگان ثبت شده است.
معاون امور طلاب و دانشآموختگان حوزههای علمیه راهاندازی سایت اینترنتی «نجما» را کاری بزرگ در عرصه خدمترسانی به طلاب و دانشآموختگان حوزه معرفی و عنوان داشت: یکی از کارهای اساسی در ارائه خدمات به طلاب و نیز ارتباط مدیریت حوزه با طلاب، راهاندازی سایت «نجما» بود که تمام اطلاعات طلاب و خدمات قابل ارائه به آنها در این سایت انجام میشود.
حجتالاسلام والمسلمین ملکدار بهروز بودن اطلاعات طلاب را از مهمترین ویژگیهای «نجما» دانست و اظهار کرد: تمامی مدارس کشور از طریق این سایت، به معاونت امور طلاب و دانشآموختگان متصل هستند و میتوانند اطلاعات طلاب را ارائه کنند؛ بر این اساس، اطلاعات به روزشده طلاب، برای معاونت قابل دسترس خواهد بود.
* معرفی بیش از 3 هزار طلبه به نهادها و ارگانها
معاون امور طلاب و دانشآموختگان حوزه علمیه، بخش دیگر فعالیتهای دفتر دانشآموختگان را نیازسنجی از سازمانها، نهادهای مختلف حوزوی و غیر حوزوی معرفی کرد و گفت: با فعالیت انجام شده در این زمینه، در سال 91 ، با نهادهای عقیدتی و سیاسی ارتش جمهوری اسلامی ایران، دفتر نمایندگی ولی فقیه در جهاد کشاورزی، نیروی انتظامی، وزارت دفاع و پشتیبانی و... تفاهمنامهای در راستای تأمین نیروی انسانی آنها انجام شد، که در چند سال گذشته بیش از 3000 طلبه به این نهادها و مراکز معرفی شدند.
حجتالاسلام والمسلمین ملکدار ادامه داد: بانک جامع اطلاعات دانشآموختگان و شاغلان، از دیگر فعالیتهای این دفتر است که اطلاعات تمام طلابی که در نهادها و سازمانهای مختلف مشغول فعالیت هستند، جمعآوری و در این بانک اطلاعات ساماندهی شده است.
وی به تهیه طرح آموزش کاربردی دانشآموختگان اشاره کرده و گفت: با اجرای این آموزشهای کاربردی، طلاب قبل از حضور در عرصه کارهای اجرایی، آموزشهای مورد نیاز را میبینند. این طرح به شورای عالی حوزههای علیمه ارسال شده که در صورت تصویب، اجرا میشود.
معاون امور طلاب و دانشآموختگان حوزههای علمیه با اشاره به ارتباط اینترنتی حوزویان شاغل و دفتر دانشآموختگان از طریق سایت نجما ادامه داد: این معاونت همچنین با ارسال نشریات مختلف برای طلبههای شاغل در نهادها و سازمانهای مختلف کشوری، آنها را در جریان اخبار و رویدادهای حوزههای علمیه قرار میدهد.
وی با بیان این که این بخش در استانهای مختلف نیز در حال راهاندازی است، ادامه داد: کار دیگر که از سوی دفتر دانشآموختگان حوزه در حال انجام است، «ترسیم چشمانداز نیروی انسانی حوزویان» و «آمایش نیروی انسانی» است که امید است تکمیل این چشمانداز تا پایان امسال انجام پذیرد.
حجتالاسلام والمسلمین ملکدار در ادامه درباره دفتر امور خدماتی معاونت امور طلاب و دانشآموختگان حوزه گفت: اداره امور شاهد و ایثارگر در این دفتر فعال است، که با راهاندازی آن، کار و فعالیتهای ارزشمندی در این عرصه انجام شده است. از جمله فعالیتهای این اداره، برگزاری همایش نقش مراجع و روحانیت در دفاع مقدس بود. این همایش در غنیسازی بخش شهدای حوزوی و دایرهالمعارف دفاع مقدس، نقش تأثیرگذاری داشته است.
وی به دیگر فعالیتهای این اداره اشاره کرد و گفت: تهیه طرح و مداخل دانشنامه دفاع مقدس ویژه روحانیون، ایجاد بانک جامع اطلاعات شاهد و ایثارگران حوزوی، سرکشی از خانههای جانبازان و ایثارگران روحانی استان قم با مشارکت مرکز خدمات حوزههای علمیه و بنیاد شهید استان قم و تشکیل کمیسیون شاهده و ایثارگر حوزه در بنیاد شهید، از جمله فعالیتهای این اداره میباشد.
* شناسایی 4500 شهید روحانی
معاون امور طلاب و دانشآموختگان حوزههای علمیه با اشاره به برگزاری همایش تجلیل از فرزندان پژوهشگر و برتر شاهد و ایثارگر حوزههای علمیه با حضور حجتالاسلام والمسلمین محمدی گلپایگانی، مسئول دفتر مقام معظم رهبری در سال گذشته، اظهار داشت: طرح تهیه فیلمنامه برای شهدای روحانی، تهیه بانک اطلاعاتی شهدای روحانی و شناسایی 4500 شهید روحانی، از دیگر فعالیتهای اداره امور شاهد و ایثارگر این معاونت است.
وی در ادامه، در تشریح فعالیتهای اداره امور مشمولان دفتر امور خدماتی این معاونت، گفت: ارائه کارت معافیت تحصیلی برای تمامی طلاب، تدوین آییننامه طلاب مشمول، ایجاد بانک جامع اطلاعات مشمولان و اسکن تمامی مدارک مشمولان در سامانه «نجما» از جمله فعالیتهای این اداره است.
حجتالاسلام والمسلمین ملکدار ادامه داد: معرفی طلاب به نهادهای مختلف برای به کار گیری طلاب به عنوان طلبه مشمول، از دیگر فعالیتهای اداره امور مشمولان است که در حال حاضر 28 نهاد انقلابی و دولتی از این سهمیه استفاده میکنند. بر اساس این برنامه، تمامی طلابی که شرایط مربوطه را داشته باشند، میتوانند در نهادهای مختلف به عنوان طلبه مشمول، مشغول فعالیت شوند که پس از دوره مربوطه، کارت پایان خدمت دریافت میکنند.
وی با بیان این که در این برنامه، نیاز به انصراف از حوزه نیست و شهریه مراجع نیز در این دوران شامل حال طلاب میشود، ادامه داد: اتمام سطح1، داشتن کد فعال در مرکز مدیریت و توانایی لازم برای انجام مأموریتهای محوله در نهاد مربوطه از شرایط این برنامه میباشد.
* توزیع 5 هزارکارت هوشمند طلاب
معاون امور طلاب و دانشآموختگان حوزههای علمیه؛ همچنین با اشاره به صدور کارت شناسایی طلاب از سوی اداره خدماتی این معاونت گفت: از سال گذشته، کارت شناسایی هوشمند طلاب در دستور کار قرار گرفته است که تا کنون 5000، کارت، تولید و توزیع شد و دیگر کارتها نیز تا پایان سال جاری توزیع خواهد شد.
وی با بیان این که با کارت شناسایی طلاب، هویت طلاب و اساتید مشخص و امور خدماتی آنها نیز با سرعت بیشتری انجام میشود، ادامه داد: این کارت کاربرد خدماتی، آموزشی، نظام وظیفه و بانکی دارد که به وسیله آن حضور و غیاب در کلاسها، ارائه تسهیلات تغذیه طلاب، واریز شهریه توسط دفاتر مراجع تقلید، ارائه خدمات اردویی - ورزشی و سلامت، معافیت تحصیلی و اتصال به شبکه شتاب بانکی، قابل انجام است.
حجتالاسلام والمسلمین ملکدار، شارژ بنکارتها را از دیگر امکانات این کارت دانست و گفت: شارژ بنکارتهای طلاب توسط این کارت انجام میشود؛ البته هر ساله از طریق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کارتهای طلاب شارژ میشد، که امسال به دلیل نبود بودجه، تا کنون، شارژ انجام نشده است.
وی در ادامه به فعالیت اداره امور خدماتی شهریه و تغذیه طلاب در این معاونت اشاره کرد و گفت: با طرحها و رایزنیهای صورت گرفته، بخش زیادی از مراجع تقلید، شهریه طلاب را به حساب بانکی آنها واریز میکنند؛ البته با توجه به کارهای صورت گرفته، زمینه مربوطه فراهم شده تا هر کدام از مراجع در صورت صلاحدید، از این خدمات استفاده کنند.
* تهیه بانک جامع اطلاعات شهریه دفاتر مراجع عظام تقلید
معاون امور طلاب و دانشآموختگان حوزههای علمیه با اشاره به تهیه بانک جامع اطلاعات شهریه دفاتر مراجع تقلید در سال گذشته بیان داشت: آییننامه پرداخت شهریه -آنچه مربوط به مرکز مدیریت حوزههای علمیه است- تهیه و به شورای عالی ارائه شده و در حال حاضر، از طریق سامانه اینترنتی نجما، امکان ارتباط کلیه دفارت مراجع به مرکز مدیریت فراهم شده است.
وی با اشاره به وظایف اداره امور اسکان افزود: در اداره امور اسکان نیز به اسکان طلاب در خوابگاهها و شهرک مهدیه رسیدگی میشود؛ طلاب از طریق سایت نجما، میتوانند خوابگاه خود در قم و دیگر شهرستانها را انتخاب کنند، در این راستا، در سال گذشته، 1560 نفر از طریق این سامانه تقاضای اسکان دادند.
حجتالاسلام والمسلمین ملکدار با اشاره به اسکان بیش از 2000 طلبه در شهرک مهدیه، اظهار داشت: در شهرک مهدیه، علاوه بر اسکان طلاب، کارهای فرهنگی گستردهای با راهاندازی دفاتر معاونتهای تهذیب و پژوهش حوزههای علمیه برای خانوادهها و فرزندان طلاب، انجام گرفته است.
* اسکان 300 طلبه در سال جاری در شهرک مهدیه
وی افزود: امسال بر اساس اولویتها، 300 طلبه دیگر در شهرک مهدیه مستقر میشوند؛ البته امید است با همت و پشتیبانی شورای عالی حوزههای علمیه، تعداد واحدهای مسکونی بیشتر شود تا بتوان به مسئله مسکن طلاب، که یکی از دغدغههای مهم آنهاست، کمکی ارائه داد.
معاون امور طلاب و دانشآموختگان حوزههای علمیه، درباره فعالیتهای دفتر امور تسهیلات نیز گفت: در این دفتر، اداره سلامت بدنی و تجهیزات ورزشی، عهدهدار سلامت و تقویت جسمانی طلاب است که در این راستا، مدارس علمیه به وسایل ابتدایی ورزشی تجهیز شدهاند؛ همچنین در کنار آن، استخرها و سالنهای ورزشی نیز در اختیار طلاب قرار میگیرد.
وی با اشاره به انعقاد تفاهمنامه همکاری میان حوزه و وزارت ورزش و جوانان، بیان داشت: در این راستا همایشی مشترک در سال گذشته برای تقویت فرهنگ ورزش در میان طلاب برگزار شد که در کنار اهمیت به سلامت و تقویت جسمانی طلاب، برای خانوادههای طلاب و همچنین اساتید حوزه نیز برنامههای ورزشی گستردهای انجام میشود.
* تدوین آییننامه سلامت بدنی
حجتالاسلام و المسلمین ملکدار افزود: اداره پشتیبانی سلامت نیز زیر نظر دفتر امور تسهیلات مشغول فعالیت است که از مهمترین کارهای این اداره میتوان به تهیه آییننامه جامع سلامت بدنی در سال گذشته، اشاره کرد و امید است این آییننامه به زودی از سوی مدیریت حوزههای علمیه، در قالب دستورالعمل جامع تربیت بدنی، ابلاغ و در سراسر کشور اجرا شود.
معاون امور طلاب و دانشآموختگان حوزههای علمیه به فعالیت اداره اردوها نیز اشاره کرده و گفت: این اداره طرح آمایش اردوگاهی حوزههای علمیه را تهیه و به شورای عالی حوزههای علمیه ارائه داده است که بر اساس این طرح، اردوگاههایی در تمامی کشور فعال میشود تا کنون نیز شناسایی محلهای مناسب، دراین عرصه انجام شده است.
وی به دیگر فعالیتهای اداره اردوها اشاره کرد و گفت: مرکز مدیریت حوزههای علیه در مشهد مقدس، با برخی هتلها قراردادهایی منعقد کرده که امکان اسکان طلاب را در آنجا ممکن ساخته است. تا سال 91 حدود 1600 نفر طلبه به صورت خانوادگی در این هتلها مستقر شدند؛ همچنین در سال گذشته 38 گروه از اردوهای مجردی در فصل تابستان و دیگر ایام سال به تعداد 2405 نفر نیز از سوی این اداره پشتیبانی شد.
حجتالاسلام والمسلمین ملکدار در ادامه با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری درباره ترویج فرهنگ جهاد و شهادت در میان طلاب اظهار داشت: حوزههای علمیه، در راستای رهنمودهای مقام معظم رهبری مبنی بر گسترش فرهنگ ایثار و شهادت در میان حوزویان، اعزام گسترده طلاب به مناطق جنگی هشت سال دفاع مقدس را در دستور کار خود قرار داده است.
* اعزام 3500 طلبه به اردوی راهیان نور 92
وی با اشاره به اعزام3500 طلبه به همراه خانوادههایشان به اردوی راهیان نور در سال 92 ادامه داد: آییننامه ستاد راهیان نور در معاونت امور طلاب، تهیه و ابلاغ شد که در این راستا، «مسئول ستاد راهیان نور حوزه»، در ستاد مرکزی راهیان نور، عضویت دارد.
معاون امور طلاب و دانشآموختگان حوزههای علمیه درباره «اداره تسهیلات» نیز گفت: آنچه در خدمترسانی به طلاب بر عهده مرکز مدیریت حوزههای علمیه است، مانند تهیه وام خودرو برای اساتید، پشتیبانی از اجلاسیه اساتید و شناسایی موسسات خدماتی و رفاهی، در این اداره، ساماندهی و ارائه میشود.
وی با اشاره به خدمات ارائه شده از سوی معاونت امور طلاب و دانشآموختگان حوزههای علمیه در اعزام طلاب به سفر معنوی عمره اظهار کرد: در سال گذشته 7 هزار سهمیه در میان برادران و خواهران طلبه توزیع شد که امسال این رقم به 3000 سهمیه کاهش یافت.
حجتالاسلام والمسلمین ملکدار با بیان این که حضور طلاب در سفر معنوی عمره، در آشنایی آنها با تاریخ اسلام و تقویت روحیه معنوی، اهمیت فراوانی دارد، افزود: معاونت امور طلاب و دانشآموختگان، در راستای استفاده حداکثری طلاب از سفر معنوی عمره، هر ساله سه همایش در قم، مدینه و مکه برگزار میکند.
* بررسی 160برنامه در شورای برنامهریزی معاونت
وی به فعالیت شورای برنامهریزی معاونت امور طلاب و دانشآموختگان حوزه های علمیه اشاره و اذعان داشت: در سال گذشته، 12 نشست با حضور اعضای شورای برنامهریزی، برگزار شد که در مجموع 160 برنامه اجرایی در آن ارائه و بررسی شد.