به گزارش خبرگزاری فارس از قم، کتاب «عبرتهای عاشورا» از سه فصل اصلی مانند مفاهیم و کلیات، زمینهها و ریشههای وقوع حادثة عاشورا و گونههایی از عبرتآموزی در حادثه عاشورا تشکیل شده است.
عبرت مهمتر از درس، مفهومشناسی واژه عبرت، تفاوت درس و عبرت، عبرتهای عاشورا، قانونمندی حوادث تاریخی، ویژگیهای سنن الهی، بیان میلها و گرایشهای طبیعی تاریخ، آیات سیر و نظر، آیات عبرت، آیات ذکری و تذکره، نمونههایی از حوادث عبرتآموز در قرآن، قبیلهگرایی، بروز قبیلهگرایی در سقیفه، بازگشت به جاهلیت، تبدیل خلافت به پادشاهی و روحیه پرهیز از جهاد از جمله مباحثی است که زیرمجموعه فصلهای اصلی این کتاب ارائه شده است.
طمع در غنایم غزوات، اسلام دنیاگرایانه، دنیاگرایی در روزگار خلفای ثلاثه، انحراف از سیاستهای اقتصادی دوران پیامبر، تقسیم ناعادلانه بیتالمال، عوام و خواص در مفاهیم جامعهشناسی، خواص پس از رحلت پیامبر اکرم(ص)، غفلت از یاد خدا، دنیاگرایی، وسوسههای شیطان، تهدید و ارعاب، بدعتگذاری در دین، عدم بصیرت، وسوسههای شیطان، برخی از حرکتهای نابجای خواص در حادثه کربلا، تحریف آموزهها و باورهای دینی، بدعتگذاری در دین، جلوگیری از نقل احادیث پیامبر اکرم(ص)، ارزشهای حاکم بر جامعه نبوی، جدایی مردم از اهل بیت(ع) و حریمشکنی و قداستزدایی از موضوعات دیگری است که زیرمجموعه فصلهای اصلی این کتاب مطرح شده است.
تبیین علمی و تاریخی بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره عبرتهای عاشورا، آگاهی دادن به مؤمنان برای عبرت گرفتن از حادثه عاشورا و هشدار به خواص برای بهتر انجام دادن وظایف و جلوگیری از وقوع عاشورایی دیگر از جمله اهداف این کتاب است.
اگر به حوادث تاریخی به چشم عبرت نگاه شود، درسآموز است؛ زیرا با شناخت اسباب و علل پیدایش رویدادهای تلخ تاریخ، راه حرکت صحیح در مقاطع بعدی نیز روشنتر میشود. حادثه عاشورا نیز از این منظر جای بحث و بررسی دارد تا با شناختن عوامل زمینهساز این حادثه تلخ بتوانیم از بروز چنین حوادثی در آینده جلوگیری کنیم؛ به ویژه آنکه در عصر حاضر به برکت انقلاب اسلامی، نظام جمهوری اسلامی استقرار پیدا کرده است، همانطوری که درسهای عاشورا در پیروزی انقلاب اسلامی نقش مهم و اساسی داشت، حفظ نظام جمهوری اسلامی و دستاوردهای انقلاب اسلامی نیز در گرو توجه هرچه بیشتر به عبرتهای عاشوراست.
اگرچه در این موضوع پژوهشهایی انجام گرفته است؛ اما از طرفی این پژوهشها فاقد ویژگیهای پژوهش حاضر است، از طرف دیگر موضوع عبرتهای عاشورا، موضوعی است که شایسته است از زاویههای گوناگون و با بیان و قلمهای متفاوت مورد بررسی قرار گیرد.
در این کتاب براساس روش تحقیق تاریخی به صورت توصیفی تحلیلی تالیف شده، سعی شده است حوادث عبرتآموزی که زمینهساز پیدایش واقعه عاشورا شدهاند، همچنین رخدادهای عبرتانگیز در خود حادثه عاشورا، با تتبع در اسناد و مدارک دست اول تاریخی و با استفاده از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در این زمینه مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
کتاب «عبرتهای عاشورا» توسط محمد موسی نوری تألیف شده و اکنون این اثر با شمارگان 3 هزار و 300 نسخه به همت موسسه ولاء منتظر منتشر شد.