در بخشی از کتاب حجاب و عفاف در بیانات آیتالله سیداحمد علمالهدی آمده است: صدا و سیما در نقش یک دانشگاه باید برای مردم و به ویژه جوانان الگوی علمی باشد، ولی مشاهده میشود که.
به گزارش خبرگزاری رسا، «حجاب و عفاف در بیانات آیتالله سیداحمد علمالهدی» عنوان کتابی است که با پژوهش و تحقیق گروه پژوهشی مدرسه علمیه حضرت زینب (سلام الله علیها) در سخنان آیتالله سیداحمد علمالهدی امام جمعه مشهد و با اهتمام اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی، بهار امسال به چاپ رسیده است.
آیتالله علمالهدی در مقدمه این کتاب مینویسد: «مسأله عفاف و حجاب در مقطع حساس امروز جامعه، با سرنوشت انقلاب و نظام گره خورده است. آنچه مسلم است، در ارتباط با آیه شریفه 76 سوره نساء، «ان کید الشیطان کان ضعیفا»، یکی از ملاکهای ضعف مکر و حیله شیطان آن است که در کار شیطان ابتکار و نوآوری وجود ندارد. شگرد شیطانی براندازی اقتدار مسلمین اندلس و اسپانیا، با جداسازی نسل جوان مسلمان آن سرزمین از اسلام، به وسیله توسعه فحشا و بیبندوباری جوانان، دقیقا نقشه نابکارانهایست که امروز شیطان به وسیله عوامل خود برای درهم شکستن اقتدار جامعه متدین ما طراحی نموده است.»
این کتاب 184 صفحهای از پنج فصل مفهوم شناسی، مبانی اعتقادی و روانشناختی حجاب، فلسفه حجاب و کارکردهای آن، حجاب اسلامی، حدود و مراتب آن و نیز حجابگرایی و حجابگریزی تشکیل شده است که در فصل اول آن مفاهیم کلماتی مثل جلباب، خمار، ستر، تبرج، حیا و غیرت از سخنان آیتالله علمالهدی جمعآوری شده است.
فصل دوم مبانی اعتقادی مثل باورمندی به خدا و معاد و نیز مبانی روانشناختی مثل فطرت، حیا، عفت و غیرت را دربر دارد. فصل سوم به فلسفه حجاب پرداخته و کارکردهایی مثل عامل شکست دشمن، تبلیغ اسلام، حافظ شخصیت زن، عامل موفقیت زنان در عرصههای علمی و مانع نگاه جنسیتی به زن را دستاورد حجاب برشمرده و کارکردهای زمینه مقابله با دین و انقلاب، زمینهساز مفاسد اجتماعی، ضد حقوق زن، عامل پایمال نمودن خون شهدا و عامل تحریک غرایز را به عنوان نتایج بیحجابی برشمرده است.
در بخشی از این کتاب با عنوان انواع حجاب میخوانیم: «حجاب دو نوع اسلامی و اضطراری دارد. حدود حجاب اسلامی در قرآن مشخص شده است، اما حجاب اضطراری آن است که انسان در حین انجام کار و مسؤولیت خاص باید داشته باشد که البته تمام حد و مرز اسلامی آن وجود دارد اما وسیله رعایت آن متفاوت میشود. از نظر حجاب باید همه اعضای بدن پوشیده باشد و اگر اضطرار ایجاب کرد وجه و کفین را میتوان مستثنا کرد که برای این امر هم میتوان مبانی فقهی پیدا کرد و هم از قاعده عقلی بهره گرفت.»
فصل پنجم که زیباترین فصل کتاب است عوامل حجابگرایی در جامعه امروز ایران را بررسی کرده است. این فصل نقش مراکز آموزش و پرورش و آموزش عالی، صدا و سیما، خانواده، مبلغان دینی، دولت و نیروی انتظامی و اصناف را در ایجاد حجابگرایی بررسی کرده است. به عنوان نمونه در بخش صدا و سیما میخوانیم: «صدا و سیما در نقش یک دانشگاه باید برای مردم و به ویژه جوانان الگوی علمی باشد، ولی مشاهده میشود که پوشش اسلامی به معنای واقعی آن در برنامههای مختلف این رسانه ملی رعایت نمیشود.»
همچنین در انتهای این فصل عوامل مؤثر بر حجابگریزی و راهکارهای مقابله با آن آورده شده که عبارت است از: اختلاط زن و مرد شامل اختلاط در صدا و سیما و اختلاط و فعالیتهای اجتماعی زنان، هنر بدون تعهد، توطئه دشمن، آزادی بدون دلیل، جنگ نرم و نیز پیروی از شیطان.
در این کتاب که اختلاط را به عنوان یکی از عوامل مؤثر بر حجابگریزی معرفی کرده آمده است : «متأسفانه امروزه این امر در فیلمها و سریالها به چشم میخورد. برای یک سریال یا فیلم واقعا این مقدار اختلاط زن و مرد لازم و جایز است؟ متأسفانه در فیلمها و سریالهای تولیدی صدا و سیما به این امر توجهی نمیشود و به راحتی یک زن اجنبی نقش «زن» و یک مرد اجنبی نقش «شوهر» را ایفا میکند و بعد این دو تمام محاوراتی را که بین دو محرم رد و بدل میشود با هم دارند. همانطور به هم نگاه میکنند، همانگونه با هم حرف میزنند و به همان شکل با هم رفت و آمد دارند، تا جایی که خصوصیترین حریمهای زناشویی در برخی مواقع به تصویر میآید.»
این بخش میافزاید: «فقط تفاوتش در این است که این زن در این موقعیت پوششی دارد که در مقابل شوهر خودش آن را ندارد. البته این پوشش نیز، خارج از محدوده اسلامی است. آیا اختلاط زن و مرد با آن پوشش و با آن حرکات و سکنات، جایز است؟ به طور مسلم این نوع روابط نتیجهای جز تحریک غریزه جنسی و تمایلات نفسانی افراد (بازیگران و بینندگان) ندارد و خود عامل ارتکاب معاصی، بهویژه بیحجابی، میگردد. البته ناگفته نماند حیا و عفاف افرادی که در نقشها ظاهر میشوند نیز در رعایتحریمها بیتأثیر نیست.»
در بخش آزادی بدون دلیل این فصل نیز آمده است: «آزادی چیزی است که اسلام نیز به آن تصریح دارد و اصل آن را برای زن و مرد تشریع نموده اما آن آزادی از منظر اسلام پذیرفته است که با مبانی آن در تعارض نباشد و منافاتی با کرامت، عزت نفس، حرمت و شأن انسان نداشته باشد.»
گفتنی است، ناشر این کتاب انتشارات برهان دانش است که چاپ اول آن را بهار امسال در شمارگان 3000 نسخه و به قیمت 3500 تومان به چاپ رسانده است.