مسائل سیاسی و اجتماعی سبب غفلت از بیان آیات قرآن و احادیث نشود
ضرت آیتالله مکارم شیرازی در آستانه فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، توصیههای مهمی به مبلغان و روحانیان ارائه کرد و گفت: مباحث سیاسی و اجتماعی نباید بدون دو اقیانوس عظیم قرآن و حدیث باشند.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی، در دیدار نخبگان تبلیغ، مسؤولان و مبلغان دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی که در دفتر مشهد این مرجع تقلید برگزار شد، گفت: دشمنان از سالهای آغاز اسلام تا کنون از پیشرفت سریع آن نگران هستند زیرا در حدود یکصد سال که از صدر اسلام گذشت، شرق و غرب دنیا را تسخیر کرد.
وی افزود: دشمنان برای اینکه اهمیت این مساله را بکاهند، میگویند اسلام با شمشیر و نیروی نظامی پیشرفت کرده است در حالی که اسلام، قبل از هر چیز ایمان و اعتقاد بوده و در قلب، روح و جان انسان است و ایمان قلبی را نمیتوان با شمشیر تغییر داد؛ در حقیقت اسلام با تبلیغ پیشرفت کرده است.
استاد برجسته حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه از 114 سوره قرآن بیش از 80 سوره در مکه نازل شده است، گفت: هنوز مسأله غزوات و جنگها پیش نیامده بود که سورههای مکی نازل شد و پیامبر به وسیله این سورهها، اسلام را تبلیغ کرد و این تبلیغ به خارج از مکه سرایت کرد تا اینکه مدینه هنگام ورود پیامبر از قبل آماده پذیرش اسلام شده بود.
این مرجع تقلید با تأکید بر اینکه مهمترین پیشرفت اسلام، فتح مکه بود، به آیه «اذا جاء نصر الله والفجر ورأیت الناس یدخلون فی دین الله افواجا» اشاره کرد و گفت: چیزی که باعث شد کفار، گروهی به دین اسلام وارد شدند در حالی که شمشیری کشیده نشده بود، فرمان عفو عمومی پیامبر(ص) نسبت به سران مشرکین و تبلیغ عملی پیامبر بود که بدی را با خوبی پاسخ داده و دشمنی را با محبت جواب گفتند.
وی تأکید کرد: مهمترین دستور تبلیغی قرآن همان آیه 103 سوره توبه است که نهی میکند از اینکه همه به جهاد بروند و میگوید گروهی بمانند و اسلام را فرابگیرند و به میان قوم خود ببرند، بنابراین اسلام بر اساس تبلیغات پیش رفته و باید بر اساس تبلیغات بماند و توسعه پیدا کند؛ کار مبلغ همان کار بنیانگذار اسلام، خاتم انبیا(ص) است و ثوابهای زیادی برای هدایت یک نفر است چه رسد به اینکه تبلیغ انسان در صدها یا هزاران نفر تأثیر گذارد.
این مرجع تقلید افزود: پیامبر گرامی اسلام میفرمایند: «بهترین امت من کسانی هستند که مردم را به خدا دعوت کرده و بندگان خدا را با او آشتی داده و بذر محبت الهی را در دل آنان میکارند»، یا در جای دیگری میفرمایند: «کسی که دعوت کند به سوی خدا و کسانی هدایت او را بپذیرند، به اندازه اجر اعمال نیک آنها به هدایت کننده میدهند بدون اینکه چیزی از اجر آنان کاسته شود» و یا در جای دیگری میفرمایند: «اگر خداوند به وسیله تو یک نفر را هدایت کند بهتر است از آنچه که آفتاب بر آن میتابد».
دنیا آماده پذیرش معارف اسلام است
حضرت آیتالله مکارم شیرازی تصریح کرد: مبلغ باید قدر خود را دانسته و این نعمت الهی را شکر گذار باشد که مبلغ دین و آیین الهی است تا این نعمت برای او پایدار بماند. در شرایط فعلی که از هر زمانی نیاز به تبلیغ بیشتر است، تبلیغات مبلغان باید قویتر باشد که این امر دو دلیل عمده دارد.
وی افزود: نخست اینکه دنیا آماده پذیرش اسلام است و مخصوصا مکتب اهل بیت در حال پیشرفت و گوش شنوا برای شنیدن پیام این مکتب فراوان شده است که باید از این فرصت استفاده کرد و مطابق با این آمادگی در داخل و خارج کشور، اسلام را تبلیغ کرد، شاهد این امر این است که هر روز با وجود همه مشکلات، جمعیت زائران حرم رضوی بیشتر میشود که بر اساس آمار سالیانه به عدد 28 میلیون نفر میرسد. همچنین جمعیت زائران خانه خدا و یا دانشجویانی که به اعتکاف میروند هر سال در حال افزایش است.
وی دلیل دوم را زیاد شدن حجم تبلیغات علیه اسلام در زمان کنونی بیش از هر زمان دیگر دانست و گفت: امروز دهها هزار سایت، ضد اسلام و مکتب شیعه فعالیت میکند، شبکههای ماهوارهای بیشماری مشغول فعالیت و شبههافکنی هستند زیرا شکست خوردهاند و به این وسیله میخواهند جبران کنند.
این مرجع تقلید در توصیه به مبلغان با اشاره به اینکه باید جواب شبهات را داد، گفت: اگر همه شبهات جمع شوند بیش از 300 شبهه نخواهند بود که مبلغ باید جواب آنان را دانسته و پاسخگو باشد، دوم اینکه مشکلات عقیدتی هر محل تبلیغی به صورت جدا شناسایی شود. برخی از مبلغان محفوظاتی دارند که همه جا همان را ارائه میدهند در صورتی که امیرالمؤمنین در حالات پیامبر میفرمایند: «او طبیبی است که انواع داروها را آماده کرده و ساکن هم نیست و به هر بیماری مطابق با دردش دارو میدهد».
وی در پایان گفت: نکته دیگر اینکه در تبلیغات از قرآن و حدیث استفاده شود. احادیث نابی از مکتب اهل بیت و نهجالبلاغه موجود است و مباحث سیاسی و اجتماعی نباید بدون دو اقیانوس عظیم قرآن و حدیث باشند. نکته آخر نیز اینکه معصوم فرموده است: «تبلیغات عملی شما از تبلیغات لسانی و زبانی مهمتر است». برخورد خوب و مؤدب به آداب اسلام بودن بیشتر از تبلیغات لفظی اثر داشته و باعث میشود که تبلیغات زبانی نیز اثر چندبرابر داشته باشد./