بررسی فقهی فلسفه‌ورزی و فلسفه‌آموزی

تاریخ خبر:
1391/04/25 11:58
اخبار اعضای پایگاه http://ijtihad.ir
کتاب "بررسی فقهی فلسفه‌ورزی و فلسفه‌آموزی"، اثر حجت‌الاسلام‌والمسلمین علیرضا اعرافی، با تحقیق و نگارش سید نقی موسوی و همچنین ترجمه عربی آن از سوی انتشارات مؤسسه فرهنگی هنری اشراق و عرفان منتشر شد.
به گزارش شبکه اجتهاد، کتاب "بررسی فقهی فلسفه‌ورزی و فلسفه‌آموزی"، اثر حجت‌الاسلام‌والمسلمین علیرضا اعرافی، همزمان با برگردان عربی آن با عنوان «الفلسفة؛ بحث فقهی فی دراسة الفلسفة» با ترجمه محمد جمعه منتشر شد.
"مؤسسه اشراق و عرفان" که فعالیت خود را از سال 1386 با نظارت علمی و ریاست عالی حجت‌الاسلام‌والمسلمین اعرافی آغاز کرده است، در عین تأکید بر اصالت‌های حوزوی، سعی در رفع نیازهای معرفتی انسان معاصر دارد؛ از این رو، مأموریت‌های خود را، پژوهش در زمینه فقه‌های نو و فلسفه‌های مضاف بر مبنای روش اجتهادی در راستای نظام سازی اسلامی، پرورش پژوهشگران صاحب نظر در عرصه فقه‌های نو و فسلفه‌های مضاف و نظام‌سازی اسلامی و اسلامی‌سازی علوم انسانی قرار داده است تا بتواند به ایفای نقشی مؤثر در این مجال بپردازد.
فلسفه‌ورزی و فلسفه‌آموزی، اهمیت و سابقه دیرینی در اندیشه بشری دارد و مواضع گوناگونی در مورد آن اتحاذ شده است. اثر پیش رو در تلاش است تا از منظری فقهی به این بحث چالشی نظر افکند.
فلسفه از دیربار موافقان و مخالفانی داشته و این موضع‌گیری‌ها معمولاً با تکفیر و تحریم‌هایی همراه بوده است.
این پژوهش در صدد استخراج حکم فقهی فلسفه‌ورزی (اشتغال به فلسفه و تفکر فلسفی) و تعلیم و تعلم آن (فلسفه‌آموزی) و پیش از آن توجه به حکم فقهی تأملات عقلانی و نظری و روش قیاسی خارج از محدوده فلسفه‌های موجود است.
این کتاب در سه فصل ساماندهی شده است: فصل اول به کلیات پژوهش می‌پردازد که شامل «مفهوم‌شناسی»، «بیان مسأله» و «پیشینه پژوهش» است. فصل دوم، «ادله ممنوعیت» را در دو بخش «ادله عامه» و «ادله خاصه» مطرح و بررسی می‌کند. فصل سوم نیز به بررسی «ادله جواز» در دو بخش «ادله عامه» و «ادله خاصه» می‌پردازد.
در بخشی از این کتاب آمده است: «همان طور که در بیان مسأله گفته شد، پژوهش حاضر در صدد بررسی فقهی سه سطح از فعالیت و رفتار اختیاری مکلفان یعنی فلسفه‌ورزی، آموزش فلسفه و یادگیری فلسفه در چهار قلمرو تأملات عقلانی، فلسفه یونانی، فلسفه اسلامی و کاربرد روش فلسفی در فهم دین است. به این منظور، دیدگاه‌های مخالفان، طبقه‌بندی و سخنان آن‌ها بازسازی و حتی در مواردی برای مستدل‌سازی برخی از ادعاها که به شکل فقهی مستدل نشده‌اند، درباره حرمت تأملات عقلانی، فلسفه‌ورزی و یادگیری فلسفه در قلمرو فلسفه یونانی، فلسفه اسلامی و کاربرد این روش در فهم دین به دلیل‌های قواعد عامه، روایات و شهرت بین اصحاب استناد کرده‌ایم و به رغم تلاش، دلیل قرآنی قابل توجهی بر ممنوعیت حرمت یا کراهت تأملات عقلانی، فلسفه‌ورزی و فلسفه‌آموزی، در متون مخالفان نیافته ایم.
کتاب بررسی فقهی فلسفه‌ورزی و فلسفه‌آموزی، اثر حجت‌الاسلام‌والمسلمین علیرضا اعرافی، با تحقیق و نگارش سید نقی موسوی در سال 1391، با شمارگان 1500 نسخه، در 250 صفحه و با قیمت 5000 تومان به همت انتشارات مؤسسه فرهنگی اشراق و عرفان منتشر شده است.
گفتنی است ترجمه عربی این کتاب همزمان با عنوان «الفلسفة؛ بحث فقهی فی دراسة الفلسفة» با تعریب محمد جمعه، در سال 1391، با شمارگان 1500 نسخه، در 384 صفحه و با قیمت 7500 تومان به همت انتشارات مؤسسه فرهنگی اشراق و عرفان منتشر شده است.

منبع: رسا