گزارشی از فعالیت‌های نخستین پایگاه اطلاع رسانی شیعی در ایران

تاریخ خبر:
1391/05/02 10:46
اخبار اعضای پایگاه http://www.hawzahnews.com
مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی در اوایل ورود شبکه جهانی اینترنت به ایران، با تأسیس شبکه اطلاع رسانی نور اقدام به راه اندازی اولین پایگاه علمی - مذهبی شیعی ایران در فضای مجازی کرد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، مرکز تحقیقات کامپیوتری حوزه علمیه قم در سال 1377 و در اوایل ورود شبکه جهانی اینترنت به ایران، با تأسیس شبکه اطلاع رسانی نور اقدام به راه اندازی اولین پایگاه اینترنتی علمی مذهبی شیعه در ایران (پایگاه حوزه) در فضای مجازی به نشانی www.hawzah.net  کرد و در اولین قدم، اطلاعات موجود در شبکه BBS نور بر روی صفحات این پایگاه ارائه شد؛ در فاز دوم ضمن انجام برخی تغییرات در محتوای پایگاه زمینه ایجاد دائره المعارف اسلامی و شیعه مورد بررسی قرار گرفت.

در فاز سوم که آخرین فاز اجرا شده از پایگاه می باشد گزیده برخی کتب و منابع اسلامی و همچنین برخی مقالات معتبر به همراه اطلاعات متنوع دیگری تهیه و بر روی شبکه اینترنت قرار گرفت.

*ارائه بیش از 35 هزار مطلب پیرامون علوم و معارف اسلامی

"ارائه مطالب علوم اسلامی بر روی شبکه اینترنت برای مخاطبان داخلی و خارجی"، " طبقه بندی علمی مطالب و تسهیل در رسیدن مخاطبان به مطالب مورد نظر از طریق استفاده از ابزارها و روشهای اینترنت و شبکه"، " ارائه متن کامل کتب علوم اسلامی و آرشیو مجلات بر روی شبکه اینترنت"، "پاسخگوئی به سوالات و شبهات مطرح در مسائل دینی و مذهبی"،" فراهم کردن زمینه تماس بین محققان حوزه علمیه قم و کاربران اینترنت"، " ارائه الگوهای متنوعی از فعالیت های اسلامی قابل انجام در شبکه اینترنت" از جمله اهداف و رسالت های نخستین پایگاه اطلاع رسانی شیعی است.

پایگاه حوزه در سیزده بخش متنوع و پرمخاطب حجم عظیمی از دغدغه های دینی، مذهبی، اعتقادی و علمی پژوهشی کاربران خود را پاسخگو است.

"دانشنامه"، "درختواره دانشنامه"، ساختار"، "مقالات"، "مجلات"،"پرسش و پاسخ"، زندگینامه علما"، "متون دینی"، "مراکز اسلامی"، "معرفی محققان"، "نگارخانه"، "کتابخانه"، "ویژه نامه" از بخش های متنوع این پایگاه اطلاع رسانی می باشد.

* طبقه بندی بیش از 50 هزار مطلب

بخش دانشنامه با طبقه بندی بیش از 50 هزار مطلب شامل مقاله، گزیده کتاب، پرسش و پاسخ، زندگی نامه علماء، چکیده پایان نامه ها و... در موضوعات گوناگون در سطح شبکه جهانی اینترنت خدمات خود را در سال نوآوری و شکوفایی به علاقمندان علوم و معارف اسلامی عرضه می نماید.

بر پایه این گزارش، این بخش در 35 موضوع برای سهولت دسترسی کاربران به مطالب علوم اسلامی تنظیم شده است که شامل: تفسیر و علوم قرآنی، کلام و عقاید، پیامبر و اهل بیت (علیهم السلام)، فقه و حقوق، اصول فقه، علم حدیث و رجال، عرفان، اخلاق ، فلسفه و منطق، فرق و مذاهب اسلامى، فرهنگ و تمدن ، تاریخ اسلام، اسلام و ادیان، انقلاب اسلامی، ولایت و رهبری، زن در اسلام، جوان در اسلام، حوزه علمیه، تبلیغ در اسلام، دعا و مناجات، شفاعت، ارزشها، اسلام، مدارا و خشونت، محیط زیست، اسلام و تربیت کودک، حقوق بشر، شیطان شناسی، نماز، روزه و ماه رمضان، خمس، زکات، حج، جهاد در اسلام، امر به معروف ونهی از منکر، تولّی و تبرّی مطالب ارزشمندی را به سمع و نظر کاربران پایگاه حوزه می رساند.

درختواره دانشنامه بخش دیگری از پایگاه حوزه است که در 35 محور کلیه مطالب دانشنامه را با تمام شاخه های اصلی و فرعی نمایش می دهد.

مراجعه ‎ کنندگان به دانشنامه بعد از انتخاب عنوان گزینه مورد نظر خود از طریق نمودار درختی به راحتی می ‎ توانند به مطلب مورد نظر دسترسی داشته باشند.علاوه بر آن دسترسی به مطلب مورد نظر از طریق search نیز امکان پذیر است و کاربر می تواند با تایپ کلید واژه و... به مطلب دلخواه دست یابد.

هدف این دانشنامه اطلاع رسانی نسبت به مطالب در حوزه‌‌های‌ علوم و معارف اسلامی، تاریخ، ادبیات، هنر، زندگی نامه‌های علما و... می‌باشد که در قالب نمودار درختی و یا چینش منطقی طبقه بندی می‌شوند.

بر اساس این گزارش، ساختار  نمایش این درختواره به صورت آژاکس بوده و دارای نقاط مشترک و غیر مشترکی نسبت به سایر دانشنامه ها می باشد.

مجموعهٔ یا گردایهٔ نوشتاری جامعی است که شامل اطلاعاتی دربارهٔ همهٔ شاخه‌های دانش یا شاخهٔ مشخصی از دانش است. یا دایرة المعارف‌ ها حاوی اطلاعاتی دربارهٔ سرمدخل‌هایشان هستند. این اطلاعات معمولاً به گونه‌ای است که بطور کامل نیاز خواننده را برطرف می‌کنند. همچنین، یک دانشنامه نسبت به لغتنامه دارای اطلاعاتی همچون نقشه و تصویر، کتاب‌ شناسی و آمار نیز می‌تواند باشد.

دانشنامه حوزه نت در چند مورد با دانشنامه های موجود در مجامع علمی و عرصه اینترنت مشترک است که از جمله می توان به؛ " اطلاع رسانی علمی"، "طبقه بندی این اطلاعات"، "تعیین مدخل برای عرضه اطلاعات"، "جامعیت" و...اشاره کرد.

 همچنین بخش مقالات این پایگاه حاوی 20 هزار مقاله علمی و پژوهشی بوده و روزانه به روز رسانی می شود.

"مجلات" با برخورداری از 24100مقاله در قالب 58 عنوان یکی دیگر از بخش های متنوع پایگاه اطلاع رسانی حوزه است که افزایش عناوین مجلات و به روز آوری آخرین شماره مجلات همچنان در دستور کار این بخش قرار دارد از جمله دیگر بخش های این پایگاه می باشد.

*پاسخگوی بیش از 25 هزار پرسش

"پرسش و پاسخ"، بخش پاسخگوی بیش از 25000 پرسش کاربران به سه زبان فارسی و عربی و انگلیسی پایگاه می باشد؛ هم اکنون دسترسی به پرسش و پاسخ ها از طریق جستجو میسر است که به تدریج در قالب دانشنامه طبقه بندی شده و دسترسی موضوعی و آسانتری خواهد داشت.

تاکنون بیش از 25 هزار سوال دریافت شده است،موضوع بندی سوالات ، پاسخ به آنها ، ترجمه و ارسال برای کاربر از اهم کارهای این قسمت است؛ همچنین تاکنون حدود 6000 مورد آماده و برروی پایگاه در دسترس کاربران میباشد به منظور عرضه عمومی پرسش و پاسخها بر روی سایت ، عملیات آماده سازی تعدادی دیگر از پرسش و پاسخها و برقراری ارتباط به دانشنامه در دست اجراست .

‌فهرست موضوعی پرسش و پاسخ های موجود عبارتند از؛ عقاید: توحید، عدل، نبوت عامه، نبوت خاصه، امامت، معاد، ایمان و کفر، شبهات، پیامبر و اهل بیت(علیهم السلام) : مقامات و فضائل، شبهات اهل سنت، مهدویت، زیارت و توسل، شبهات، قرآن و حدیث: تفسیر آیات، معارف قرآن، تحریف قرآن، علم حدیث، معرفی و تفسیر حدیث، مدرک حدیث، کتابشناسی، تاریخ تکوین و پیدایش، پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله)، تاریخ ائمه، عهد خلفای سه گانه، جنگها همسران و فرزندان و شهادت ، شبهات، زن در اسلام : حقوق، پوشش، زن در منظر اسلام.

"علوم اسلامی" شامل حوزه علمیه، فقه و اصول، رجال و درایه، ادبیات، مراجع و مرجعیت، علماء و دانشمندان، ادیان و مذاهب : اسلام و فرق اسلامی ، فرق ضاله، مسیحیت و یهودیت، سایر ادیان، "حکومت اسلامی" با موضوعاتی چون  انقلاب اسلامی، ولایت فقیه، حکومت ایران، عدالت اجتماعی، جمهوری اسلامی، شبهات، احکام و عبادات و فلسفه آن، اخلاق: اخلاق فردی، اخلاق اجتماعی، اخلاق عبادی، اخلاق خانواده و ... از جمله دیگر موضوعات سوالات این پایگاه می باشد.

"مراکز اسلامی" از دیگر بخش های نخستین پایگاه اطلاع رسانی شیعی می باشد که شامل معرفی 137 مرکز اسلامی است که در زمینه علوم اسلامی به تحقیق و پژوهش مشغول هستند.

*بارگذاری بیش از 17 هزار پایان نامه

"پایان نامه ها" بخش پر مخاطب دیگری از پایگاه حوزه نت است بطوریکه در این قسمت معرفی چکیده بیش از 17000 پایان نامه در زمینه علوم اسلامی و قرآنی در سطح دکتری و کارشناسی ارشد جهت اطلاع رسانی به کاربران بخصوص پژوهشگران ، اساتید و دانشجویان بر روی سایت قرار گرفته است که به طور مستمر در حال افزایش می باشد.

اهمیت اطلاع از پژوهش های انجام شده جهت کاربرد تحقیقات از سویی و جلوگیری از پژوهش های تکراری از سوی دیگر از امتیازات مهم این قسمت می باشند.

هم اکنون دسترسی به همه چکیده ها از طریق جستجو و دسترسی به یک هزار چکیده از طریق نمایه های متنوع میسر است و طبقه بندی همه چکیده ها در قالب دانشنامه هم اکنون در دست اجراست که دسترسی موضوعی و آسان تری برای کاربران فراهم خواهد کرد.

*معرفی 300 تن از علما

زندگینامه علماء و متون دینی از بخش های دیگر این پایگاه اطلاع رسانی شیعی می باشند که در این بخش زندگینامه 300 تن از علماء قدیم و جدید جهان تشیع به علاقمندان عرضه گردیده است و بخش متون دینی نیز دارای سه بخش می باشد.

"صفحه قرآن شامل متن قرآن کریم با دو ترجمه فارسی آیه الله العظمی مکارم شیرازی و استاد محمد مهدی فولادوند و کتاب آشنایی با سوره ها نوشته استاد جواد محدثی"، "صفحه نهج البلاغه شامل متن نهج البلاغه همراه با ترجمه و شرح آیه الله العظمی مکارم شیرازی، ترجمه دکتر آیتی، ترجمه علامه محمد تقی جعفری و شرح علامه جعفری" و "صفحه صحیفه سجادیه شامل متن کامل صحیفه سجادیه با ترجمه فارسی" از جمله بخش های اصلی متون دینی می باشند.

"معرفی محققان" از دیگر بخش های پایگاه حوزه است. در این بخش بیوگرافی 100 محقق و پژوهشگر حوزه علمیه وجود دارد که شامل زندگینامه علمی، تحصیلات و آثار محققان می باشد که قبلاحدود500محقق بود که با ایجاد سایت اندیشوران www.andishvaran.com   لیست کامل آن به آن سایت منتقل شد.

"ویژه نامه" که شامل صفحات ویژه و همگام با مناسبت های گوناگون از قبیل میلاد پیامبر و ائمه علیهم الصلاه و السلام و ... فعال می شود و بعد از سپری شدن ایام مناسبت، در قسمت بایگانی ذخیره می شود؛ هم اکنون 92 ویژه نامه در بایگانی ویژه نامه ها در دسترس کاربران می باشد.

برپایه این گزارش، هشت مورد از این صفحات ویژه به زبان انگلیسی و ده مورد آن به زبان عربی هم موجود است.

"نگارخانه" و "کتابخانه" دو بخش آخر این پایگاه می باشند که در بخش نگارخانه کاربران می توانند تصاویر مذهبی و دینی از مناسبتها و شخصیتهای مذهبی و کشوری را ملاحضه کنند و در بخش کتابخانه از وجود 100 عنوان کتاب به زبانهای فارسی و عربی در زمینه علوم اسلامی ، تاریخ پیامبر و ائمه اطهار(علیهم السلام)، احکام و … بهره مند شوند.

علاقه مندان می توانند برای بهره مندی بیشتر از پایگاه حوزه به عنوان نخستین پایگاه اطلاع رسانی شیعی جهان اسلام به نشانی www.hawzah.net   مراجعه نمایند.