بخش دانشگاهی نمایشگاه قرآن توانایی قرآن برای نظام‌سازی را به نمایش گذاشته است

تاریخ خبر:
1391/05/02 10:50
اخبار اعضای پایگاه http://www.iqna.ir
گروه فعالیت‌های قرآنی: مدیر بخش دانشگاهی بیستمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن در تشریح فعالیت‌های این بخش اظهار کرد: می‌توان انتظار داشت که جامعیت قرآن و احساس غنایی را که ما با قرآن خواهیم داشت، در بخش دانشگاهی نمایشگاه قرآن مشاهده کرد.

به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران‌(ایکنا)، حجت‌الاسلام و المسلمین سیدمهدی تقوی، مدیر بخش دانشگاهی بیستمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم با حضور در استودیوی پخش زنده گفت‌وگوی 20 شبکه چهارم سیما به بیان ویژگی‌های این بخش پرداخت. وی در پاسخ به پرسش کیوان تاج‌الدینی، مجری برنامه، که دانشگاه‌ها چه نقشی می‌توانند در تسری قرآن در زندگی مردم به ویژه قشر فرهیخته داشته باشند؟ گفت: جواب در دو کلمه ایمان و عمل صالح است.

رئیس سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشجویان کشور در ادامه تصریح کرد: در آیات زیادی به این دو کلمه اشاره شده است. حوزه و مرکز اصلی ایمان، قلب است که کانون محبت و معرفت به قرآن است. حوزه‌هایی مانند تلاوت و حفظ آیات قرآن کریم این مأموریت را برعهده دارند تا آن محبت و انس با قرآن را ایجاد کنند. همچنین مجموعه‌ای از مباحث کلامی و عقیدتی که در مراکز دینی به آن پرداخته می‌شود نیز به دنبال ایجاد این باور‌ها و اعتقاد به قرآن و اعجاز قرآن در قلب‌ها هستند.

وی افزود: پس از اینکه این باور ایجاد شد، زمانی که بخواهیم به عرصه عمل برسیم اینجا مغز است که نقش ایفاء می‌کند تا برای آن باور و محبتی که ایجاد شده، برنامه‌ریزی ‌کند، دستور صادر کرده تا براساس آن محبت و معرفت عمل کنند. اگر بخواهیم این موضوع را در عرصه‌های اجتماعی ببینیم و وارد عرصه حیات بشری شویم، آن بخشی که کار مغز را انجام می‌دهد و این باور و عقیده‌ را مانند مغز تبدیل به سیستم و در ادامه مبدل به رفتار و سپس، نظام می‌کند، بخش دانشگاهی است.

حجت‌الاسلام تقوی با اشاره به اینکه دانشگاه این ایمان و عقیده حاصله در جامعه را به نظام‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی و ... تبدیل می‌کند، گفت: دانشگاه، معارف اقتصادی قرآن را تبدیل به نظام اقتصادی می‌کند. دانشگاه است که معارف در حوزه سلامت را تبدیل به نظام سلامت می‌کند، همچنین در حوزه مدیریت و دیگر حوزه‌ها، دانشگاه است که با نظام‌سازی در حوزه‌های مختلف سعی می‌کند عمل در جامعه را در همه عرصه‌ها مدیریت کند.

مدیر بخش دانشگاهی بیستمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم ادامه داد: دانشگاه، همانند کارخانه‌ای است که ابزار و مواد خام را در اختیار دارد. در واقع با داشتن دانشگاه قرآنی می‌توانیم قرآن را در تمامی ابعاد زندگی ببینیم، چرا که فقط هدف از نزول قرآن رسیدن به عبادت فردی نیست، بلکه اقامه عمل صالح در جامعه، کار دانشگاه است. دانشگاه‌ می‌تواند در قالب دستورالعمل‌ها و طرح‌های پژوهشی قوی این عمل صالح را در جامعه تسری دهد. پس می‌توانیم انتظار داشته باشیم که جامعیت قرآن را در بخش دانشگاه نمایشگاه و یا در فعالیت‌های قرآنی دانشگاه‌ها ببینیم.

تقوی در پاسخ به این پرسش که چگونه می‌توان پیشرفت در فعالیت‌های قرآنی دانشگاه‌ها را طی این سال‌ها ارزیابی داشته و سنجید؟ گفت: در سال گذشته که این بودجه نیم‌درصد فعالیت‌های قرآنی تخصیص پیدا کرد و قبل از آن با تصویب و ابلاغ منشور توسعه فرهنگ قرآنی، روند فعالیت‌های قرآنی جهش بزرگی پیدا کرد. اما دقت کنید رسالت دانشگاه تولید علم با محوریت قرآن است، یعنی همان تحول علوم انسانی که این تحول یک مسئله بنیادی و زمان‌بر است. کسی انتظار ندارد در زمان کوتاه این عملیاتی شود و به نقطه اوج برسیم.

وی ادامه داد: مقام معظم رهبری سخنی دارند که اگر ما خوب و قوی کار کنیم، 50 سال آینده می‌توانیم در نقطه اوج جهان قرار گیریم. باید به اتفاقاتی مانند سردرگمی که مردم از نظام سرمایه‌داری دارند و این سرخوردگی همگان از الگوهایی که هم‌اکنون دنیا را مدیریت می‌کند، توجه کرد. عطشی در دنیا ایجاد شده، این عطش بسیار زیاد می‌تواند سرعت کار ما را برای پیدا کردن مسیر درست بیشتر سازد. چون الگوی دیگری در دنیا نیست که مردم بخواهند به آن دل ببندند. کمونیسم که به زباله‌دان تاریخ پیوست و سرمایه‌داری که دچار چنین وضعیتی است و تنها نظامی که هم‌اکنون همه به آن روی آورده‌اند، اسلام است و تنها گزینه‌ کوچک اما بسیار موفق، نظام جمهوری اسلامی ایران است. وقتی مطالبه از اسلام زیاد شود، این استقبال جهانی از اسلام باعث می‌شود یک همت مضاعف و جهادی در عرصه‌های مختلف شکل گیرد.

مدیر بخش دانشگاهی بیستمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در پاسخ به این پرسش که دانشگاه‌ها چگونه می‌توانند از قرآن برای بیداری اسلامی کمک گیرند؟ بیان کرد: الان مشکلی که در منطقه وجود دارد این است که استقلال سیاسی شکل گرفته است، اما استقلال مدیریتی و اقتصادی شکل نگرفته و این خطر وجود دارد که نظام غرب از همین ضعف مدیریت‌ها سوء‌استفاده کند. الان بخش دانشگاهی و در مجموع دانشگاه‌ها در فعالیت‌های قرآنی خود به دنبال این نظام‌سازی هستند.

وی تصریح کرد: مراجعه‌کنندگان به بخش دانشگاهی بیستمین نمایشگاه قرآن می‌توانند با جامعیت قرآن از نزدیک آشنا شوند. نشست‌های تخصصی بسیار قوی در این بخش برگزار می‌شود که علاقه‌مندان با مراجعه به سایت نمایشگاه قرآن می‌توانند از زمان و مکان و اسامی کارشناسان مطلع شوند. در مجموع در بخش دانشگاهی برگزاری 50 نشست پیش‌بینی شده است. هر روز قبل از افطار و بعد از آن، نشست خواهد بود به طور نمونه، دوم مردادماه، نشست «انسان شناسی و اقتصاد در قرآن» با حضور استاد میرمعزی را خواهیم داشت.

تقوی تأکید کرد: اگر دوستان در بخش دانشگاهی وارد شوند، قرآن را به گونه‌ دیگری خواهند دید و به اعتقادی عمیق‌تر خواهند رسید. اینکه با داشتن قرآن کریم، دیگر بی‌نیاز هستیم و اگر مشکلی همچنان باقی‌مانده است به دلیل آن است که به قرآن کمتر مراجعه شده است. از ویژگی‌های مهم بخش دانشگاهی بیستمین دوره، این است که‌ بخش‌های تحول علوم انسانی، اعجاز علمی قرآن و بخش حوزوی در یک مجموعه هستند. مراجعه‌کنندگان اگر در همین چند بخش یک سعی صفا و مروه انجام دهند، قول می‌دهم نگاهشان به قرآن تغییر کند و آن اعتماد به‌نفس و آن احساس غنایی که ما با قرآن خواهیم داشت می‌توانند در این بخش بیابند. به تعبیر امام سجاد‌(ع) اگر شرق و غرب عالم بمیرند من نگرانی ندارم وقتی قرآن با من است.

یادآور می‌شود، بیستمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم تا 24 مردادماه در شبستان اصلی مصلای امام خمینی‌(ره) برگزار می‌شود.