سلسله نشستهای نظریه پردازی مقاصد الشریعه و بررسی حدود و ثغور آن، برای نخستین بار با حضور مجتهدان و محققان حوزه در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار میشود
به گزارش شبکه اجتهاد، حجتالاسلام احمد خوانساری دبیر علمی نشستهای مقاصد الشریعه با توجه به اهمیت مبحث مقاصدالشریعه، گفت: مقاصد الشریعه یکی از مباحث مهمی است که ابتدا در اصول اهلسنت مطرح شده و ریشههای آن در کلام برخی علمای اهلسنت موجود است که اهداف دین را در این امور منحصر کردند.
مدیرگروه اصول فقه مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) تاکید کرد: اهلسنت مقاصد الشریعه را به عنوان یک دانش مستقل که زائیده شده از اصول فقه است مطرح میکنند و کتابهای زیادی در مورد آن نوشتند.
وی انتشار حدود 800 عنوان کتاب مستقل، تدوین مقالات فراوان و برگزاری همایشهای متعدد را از فعالیتهای اهلسنت در این زمینه بیان کرد و خواستار مشخص شدن مواضع حوزههای علمی شیعی نسبت به مقاصد الشریعه شد.
حجتالاسلام خوانساری کمبود نصوص شرعی را یکی از دلایل رجوع اهلسنت به مقاصد الشریعه دانست و گفت: در شیعه به دلیل وجود منابع مطمئن روایی، نیازی به مقاصد الشریعه نبوده اما در عصر حاضر با توجه به چالشهایی که با آنها مواجه هستیم نیاز به بررسی مقاصد الشریعه احساس میشود.
به گفته وی به دلیل روشن نبودن حدود و ثغور مقاصد الشریعه نزد حوزه و متفکران شیعی، ممکن است این بحث با مباحث دیگری اشتباه گرفته شود. از طرف دیگر عدهای که تخصص کافی ندارند برای اینکه در برخی مسائل فتوا یا نظریات خلاف مشهوری بدهند، به مقاصد الشریعه پرداختند و عنوان کردند که مثلا فلان حکم شرعی با مقصد عدالت سازگاری ندارد.
این پژوهشگر حوزوی معتقد است که این مسئله ممکن است ظاهر فریبندهای داشته باشد ولی پشت آن انحرافاتی نهفته است و چون حدود و ثغور مقاصد الشریعه نزد حوزههای شیعی روشن نشده، ممکن است عدهای سوءاستفاده کنند.
وی اضافه کرد: البته پرداختن به مقاصد الشریعه یک فرصت برای برخی بزرگان است که ممکن است برخی فتواهای آنها از دل مقاصدالشریعه باشد که باید روشن شود.
حجتالاسلام خوانساری به انجام دو تحقیق پیرامون مقاصدالشریعه اشاره کرد و افزود: تحقیق اول طرح مفهومشناسی مقاصدالشریعه است که در سال 91 توسط بنده انجام شده و تحقیق دوم نقد و بررسی مقاصد الشریعه اهلسنت است که کار مشترک حجتالاسلام قاسمی و بنده است.
مدیرگروه اصول فقه مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) از برگزاری سلسله نشستهایی برای بررسی حدود و ثغور مقاصد الشریعه با حضور 60 مجتهد و محقق برجسته حوزوی در سال جاری خبر داد و ابراز امیدواری کرد که این نشستها زمینهساز همایش مقاصد الشریعه در سال آینده باشد.