همایش بین المللی قرآن و امام خمینی

تاریخ خبر:
1394/06/31 11:49
نشست ها، همایش ها، گردهمایی.. http://www.quran-imam.ir
موضوعات فراخوان مقاله الف: اهمیت، جایگاه و ویژگیهای قرآن در نگاه امام خمینی ب: اصول، مبانی و روش تفسیری قرآن از منظر امام خمینی ج: انسان در قرآن از نگاه امام خمینی د: جایگاه و نقش قرآن در اندیشه نظری امام خمینی ه: تجلی قرآن در سیره اجتماعی و سیاسی امام و: اخلاق قرآنی در گفتار و رفتار امام خمینی

درباره همایش

قرآن کریم کتاب زندگی، نور و معرفت است وتوجه به آن در همه اعصار مورد اهتمام مسلمانان و مایه تکامل و پیشرفت آنان بوده است.

در جهان اسلام همواره مصلحان بزرگی برای احیای فرهنگ قرآنی و بازگشت به آن به پا خاسته‌اند که در این میان حضرت امام خمینی(س) در بعد وسیع‌تر و در گستره جهانی درخشیده و نام خود را در قله رفیع دعوت به قرآن و آموزه‌های آن ثبت کرده است. آن مصلح بزرگ که همواره از مهجوریت قرآن در بین مسلمین رنج می‌برد تلاش وصف‌ناپذیری را در مسیر احیای کتاب خدا با بیان و بنان و علم و عمل آغاز نمود و در این عرصه به توفیقات کم‌نظیری دست یافت.

باکمال تأسف، ابعاد فکری و روحی امام در زمینه قرآن‌پژوهی و انس با کلام‌الله مجید حتی در میان پیروان و دلباختگان ایشان ناشناخته است. چه بسا بعضی‌ها بویژه نسل جوان ندانند که امام خمینی در تفسیر قرآن‌کریم دارای آثار گرانبها و نیز صاحب سبک است.

بدین منظور معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همکاری موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) و برخی از نهادهای علاقمند اقدام به برگزاری همایشی علمی با عنوان «قرآن و امام خمینی» نموده است که به خواست خدا در ششم آبان ماه سال ۱۳۹۴ با حضور اندیشمندان داخلی و خارجی در تهران و قم برگزار خواهد شد. به امید آنکه با فراهم نمودن زمینه آشنایی بیشتر با آموزه‌های قرآنی و دیدگاه‌های علمی رهبرکبیر انقلاب اسلامی بخشی از دین خود را ادا نماید.

از کلیه پژوهشگران انتظار داریم با ارسال مقالات و پیشنهادهای خود بر غنای این همایش بیفزایند.

بمنظور تحقق اهداف این همایش، حجت‌الاسلام و المسلمین جناب آقای محمدعلی خسروی به‌عنوان دبیر همایش بین‌المللی قرآن و امام خمینی(س) انتخاب گردید. کمیته علمی به ریاست آیت‌الله حاج شیخ عباسعلی روحانی و ده نفر از فرهیختگان قرآنی تشکیل شد و جهت امور اجرایی کمیته‌ای به مسئولیت جناب آقای غلامعلی اصغریان و نمایندگان دستگاه‌های مشارکت کننده: ازجمله معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد اسلامی، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، پژوهشکده امام خمینی و انقلاب

اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی، بنیاد پژوهش‌های دینی و توسعه فرهنگ وقف، ستاد مرکزی بزرگداشت حضرت امام خمینی(س)، شهرداری تهران، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و تعدادی از صاحب‌نظران تشکیل گردید.

در همین راستا بیش از چهل عنوان از موضوعات قرآنی در ارتباط با دیدگاه‌های امام خمینی به فراخوان گذاشته شد و متن آن به زبان‌های عربی، انگلیسی و اردو ترجمه گردید و جهت شناسائی و ارتباط با نویسندگان و پژوهشگران قرآنی خارج از کشور ارتباطات و اقداماتی با نهادهای مرتبط انجام گرفته.

ضمناً جهت اطلاع‌رسانی و دعوت از علما و محققین حوزه‌های علمیه پیش همایش در شهر قم باحضور اندیشمندان حوزوی در ۲۰ اسفند ۹۳ در دارالقرآن کریم علامه طباطبائی (منزل مرحوم علامه طباطبائی در شهر قم) باحضور فرهیختگان و پژوهشگران قرآنی و انجمن‌های قرآن پژوهی در شهر قم برگزار می‌گردد.


محورهای همایش

قرآن کریم کتاب زندگی، نور و معرفت است و توجه به آن در همه اعصار مورد اهتمام مسلمانان و مایه تکامل و پیشرفت آنان بوده است.
در جهان اسلام همواره مصلحان بزرگی برای احیای فرهنگ قرآنی و بازگشت به آن به پا خاسته اندکه در این میان حضرت امام خمینی در بعد وسیع تر و در گستره جهانی درخشیده و نام خود را در قله رفیع دعوت به قرآن و آموزه های آن ثبت کرده است. آن مصلح بزرگ که همواره از مهجوریت قرآن در بین مسلمین رنج می برد تلاش وصف ناپذیری را در مسیر احیای کتاب خدا با بیان و بنان و علم و عمل آغاز نمود و در این عرصه به توفیقات کم نظیری دست یافت.
باکمال تأسف، ابعاد فکری و روحی امام در زمینه قرآن پژوهی و انس با کلام الله مجید حتی در میان پیروان و دلباختگان ایشان ناشناخته است.چه بسا بعضی ها بویژه نسل جوان ندانند که امام خمینی در تفسیر قرآن کریم دارای آثار گرانبها و نیز صاحب سبک است.
بدین منظور معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشـاد اسلامی با همکاری مؤسـسه تنظیم و نشـر آثار امام خمینی(ره) و برخی از نهادهای علاقه مند اقدام به برگزاری همایشی علمی با عنوان ” قرآن و امام خمینی” نموده است که به خواست خدا در خرداد سال ۱۳۹۴ با حضور اندیشمندان داخلی و خارجی در تهران و قم برگزار خواهد شد. به امید آنکه با فراهم نمودن زمینه آشنایی بیشتر با آموزه های قرآنی و دیدگاه های علمی رهبر کبیر انقلاب اسلامی بخشی از دین خود را ادا نماید. از کلیه پژوهشگران انتظار داریم با ارسال مقالات و پیشنهادهای خود بر غنای این همایش بیفزایند.

موضوعات فراخوان مقاله

الف: اهمیت، جایگاه و ویژگیهای قرآن در نگاه امام خمینی

نزول قرآن – اعجاز قرآن – وحیانیت الفاظ و معانی قرآن – زبان قرآن – آداب تلاوت قرآن – فهم قرآن و بررسی موانع آن – مهجوریت قرآن و راههای بازگشت به آن – تحریف‌ناپذیری قرآن – روشهای دعوت و تبلیغ قرآن

ب: اصول، مبانی و روش تفسیری قرآن از منظر امام خمینی

جایگاه اهل بیت به عنوان مفسران حقیقی قرآن از دیدگاه امام – اهداف و مقاصد تفسیر در دیدگاه امام – مختصات و ویژگیهای تفسیر امام – روش‌شناسی تفسیر امام – شرایط تفسیر و مفسر از دیدگاه امام – بررسی مقایسه‌ای آراء تفسیری امام – تفسیر به رای از منظر امام – مقایسه تفسیر سوره حمد امام با سایرتفاسیر این سوره – نگاه تفسیری امام در سوره‌های قدر و توحید و مقایسه آن با دیدگاههای تفسیری دیگر

ج: انسان در قرآن از نگاه امام خمینی

انسان‌شناسی قـرآن (فلسفه آفـرینش انسان، کرامت انسان و …) – ابعاد هدایتی قرآن – اهداف تربیتی قرآن – تعلیم و تربیت قرآنی – تاثیر قرآن در زندگی فردی و اجتماعی

د: جایگاه و نقش قرآن در اندیشه نظری امام خمینی

قرآن در آراء فقهی امام – قرآن در اندیشه عرفانی امام – قرآن در اندیشه‌ اجتماعی سیاسی امام (حکومت، مصلحت، آزادی، عدالت، شهادت، جهاد و دفاع و …) – قرآن در اندیشه‌های فلسفی و کلامی امام

ه: تجلی قرآن در سیره اجتماعی و سیاسی امام

تاثیر قرآن در رهبری امام – قرآن و مدیریت امام در نظام جمهوری اسلامی ایـران (وحـدت، اعتـدال، تکثرسـیاسی، رسـانه و تبلیغات، مبارزه با فساد، دیپلماسی خارجی…)

و: اخلاق قرآنی در گفتار و رفتار امام خمینی

اهمیت آموزه‌های اخلاقی قرآن – مبانی قرآنی اخلاق فردی و اجتماعی امام – اخلاق قرآنی در آثار و اندیشه‌های امام – گفتارها و رفتارهای ویژه قرآنی امام – بررسی الگوهای قرآنی گفتارها و رفتارهای امام – شاکله قرآنی شخصیت امام (شخصیت قرآنی امام)

آدرس دبیرخانه :

تهران ، خیابان شهید باهنر ، خیابان یاسر ، خیابان سوده ، نبش شمیرا ، پلاک ۵ ، طبقه هفتم

تلفن تماس :

۰۲۱۲۲۲۸۱۳۰۲ – ۰۲۱۲۲۲۸۵۳۰۴

آدرس کمیته علمی :

تهران، اتوبان تهران – قم، قبل از عوارضی، حرم مطهر امام خمینی(ره)، پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی، معاونت پژوهشی

تلفن تماس :

۵۱۰۸۵۵۳۷(۰۲۱)- ۵۱۰۸۵۵۱۴(۰۲۱)