همایش ملی «فقه و هنر» در قم برگزار می‌شود

تاریخ خبر:
1394/10/21 10:26
نشست ها، همایش ها، گردهمایی.. منبع : خبرگزاری حوزه
همایش ملی فقه و هنر با حضور اساتید و فضلای حوزه علمیه چهارشنبه در دو نوبت صبح و عصر در مرکز همایش‌های دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار خواهد شد.

آیت‌الله ابوالقاسم علیدوست،  امروز در نشست مطبوعاتی با اشاره به اهمیت برگزاری همایش ملی فقه و هنر گفت: هنر ساحت‌های بسیار متنوع و مختلف دارد، بنابراین پدیده هنر با وجود تمام گستردگی خود با زندگی انسان پیوند می‌خورد.

وی خاطرنشان کرد: مدخل دیگر آثار هنری شریعت بنیاد و تاریخ و تمدن اسلامی است که محقق در این مدخل، به دنبال آن است، مشاهده کند در تاریخ و تمدن اسلامی، چه آثار هنری بر اساس شریعت وجود دارد.

دبیر علمی همایش ملی فقه و هنر مسئله مشروعیت هنر را مورد توجه قرار داد و افزود: اگر کسی دغدغه نداشته باشد، مهم نیست، ولی طیف وسیعی از متدینان به دنبال هنر حلال هستند و می‌خواهند ابهامات آنها برطرف شود.

آیت الله علیدوست ادامه داد: به دنبال این هستیم که ببینیم نقاشی، معماری،‌ خط و تهذیب و ده‌ها اثر دیگر چه تاثیری در شریعت داشته و شریعت در آنها چه تاثیری دارد.

وی خاطرنشان کرد: پس از انقلاب اسلامی ایران از نظر شناسایی احکام تعینات هنری به صورت ناقص برخورد کردیم، یعنی حرکت روشن تعریف نشده است.

آیت الله علیدوست افزود: برخی اوقات افراد در این ساحت‌ها وارد شده و سخنان گذشته را تکرار می‌کنند ولی سیاست این همایش نیست که سخنان گذشته را تکرار کنند تا راه رفته دیگران را نرویم.

وی خاطرنشان کرد: دو بخش برای همایش فقه و هنر تعیین شده که شامل فلسفه فقه هنر و فقه و هنر است و در ذیل بخش اول چهار مدخل و در ذیل بخش دوم 18 محور تعریف شده است.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تاکید کرد: ویژگی این مدخل این است، آیا هنر حوزه‌ای است که دین باید وارد شود یا هنر مانند برخی از شاخص‌ها و مدیریت‌ها از گستره شریعت یعنی دین خارج است.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: برخی اوقات به رسانه یا سینما گفته می‌شود شرع را رعایت کنند، آنها در پاسخ بیان می‌کنند اگر مشروعیت را رعایت کنند، مخاطبان به رسانه‌های بیگانه جذب می‌شوند و ما به دنبال این هستیم بگوییم حاکمیت چه اندازه می‌تواند ممیزی ایجاد کند و مانع پخش یک اثر هنری شود.

آیت الله علیدوست با بیان اینکه برخی مسائل و بحث‌های علمی سبب شده عده‌ای از صاحبان دغدغه در حوزه به این فکر بیافتند که حرکتی در این زمینه آغاز کرده و به نتیجه برسانند، گفت: این همایش آغاز خوبی است تا در خدمت دیگر بزرگان، این آغاز را به نتیجه برسانیم.

وی آزادی بیان و هنر را از محورهای دیگر این همایش ذکر و تاکید کرد: به دنبال این هستیم پاسخ دهیم هنر تا چه اندازه می‌تواند در حریم اشخاص وارد شود، محدوده آزادی هنرمند در ارتباط با حریم اشخاص و اصناف و محدوده آزادی هنرمند نسبت به کارگزاران حکومت اسلامی چه اندازه است.

دبیر علمی همایش ملی فقه و هنر در پایان گفت: سیاست دوم پس از نوآوری این است که از هنجارهای فقهی خارج نشویم، بنابراین سیاست دوم این بوده که هنجارهای شناخته شده اجتهاد را رعایت کنیم.

وی در پایان خاطرنشان کرد: همایش ملی فقه و هنر با سخنرانی  استاد علی اکبر رشاد‌ و آیت الله محمد جواد لنکرانی و حضور اساتید و فضلای حوزه علمیه چهارشنبه 23 دی در دو نوبت صبح و عصر در سالن غدیر مرکز همایش‌های دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار خواهد شد.