تحلیلی بر نامه 313 نفر از استادان عالی حوزه علمیه به رهبر انقلاب

تاریخ خبر:
1395/03/26 11:01
نشست ها، همایش ها، گردهمایی.. منبع : فارس
«انقلابی بودن» و «انقلابی ماندن»، دو کلیدواژه و خواسته‌ای است که در بیانات مهم اخیر رهبر انقلاب مورد توجه قرار گرفته و اخیرا نامه‌ای به امضای 313 نفر از استادان سطح عالی حوزه علمیه به محضر مقام معظم رهبری ارسال شده است که این استادان در نامه مهم خود آمادگی برای تحقق فرمایش رهبری را اعلام کرده‌اند.

حسن شیخ حائری: «حوزه علمیه قم باید همچنان یک حوزه انقلابی و مهد انقلاب باقی بماند و رسیدن به این هدف، نیازمند اندیشه، تدبیر و برنامه ریزی دقیق است.»

«اگر بخواهیم نظام اسلامی همچنان اسلامی و انقلابی باقی بماند، باید حوزه علمیه انقلابی بماند؛ زیرا اگر حوزه علمیه انقلابی نماند، نظام در خطر انحراف از انقلاب قرار خواهد گرفت.»

این دو عبارت، عبارات اخیر رهبر انقلاب خطاب به حوزه‌های علمیه و به‌ویژه حوزه علمیه قم است.

در حقیقت «انقلابی بودن» و «انقلابی ماندن»، دو کلیدواژه و خواسته‌ای است که در بیانات مهم اخیر رهبر انقلاب در جمع فضلای حوزه علمیه مورد توجه قرار گرفته است.

بر این اساس، اخیرا نامه‌ای به امضای 313 نفر از استادان سطح عالی حوزه علمیه به محضر مقام معظم رهبری ارسال شده است که این استادان در نامه مهم خود و در اجابت به این خواسته مهم رهبری معظم، به این نکات اشاره داشته‌اند:

ضرورت هوشیاری در برابر حرکت نرم و خزنده "انقلابی زدایی" در حوزه علمیه

ضرورت تقویت بینش انقلابی و تربیت فضلای مهذب، اندیشه ورز، بصیر و دغدغه مند نسبت به انقلاب و اسلام ناب

ضرورت روشنگری خط فکری اسلام ناب رحمانی و تفکیک آن از اسلام سکولار و متحجر

ضرورت حفظ روحیه جهادی در حوزه علمیه

ضرورت همدلی و همزبانی در حوزه علمیه و در سطح کشور

ضرورت جذب حداکثری؛ به دور از سیاست زدگی، موازی کاری و تسامح

ضرورت بهره گیری از ظرفیت مردم انقلابی.

این 313 استاد همچنین در نامه خود خطاب به حضرت آقا آورده‌اند:

«چشمان بصیر فرزندان حوزویتان، زوایای این جریان (انقلابی زدایی در حوزه علمیه) را رصد می‌کند.»

به نظر می‌رسد این نامه مهم از چند جهت قابل تحلیل باشد؛ نخست آنکه هوشیاری و بیداری این جمع قابل توجه از استادان حوزه علمیه نسبت به هشدارهای پدرانه حضرت آیت‌الله خامنه ای، جای امیدواری دارد و بر این اساس می‌توان امیدوار بود که «اقدام و عمل» متناسب نیز در دستور کار و فعالیت این استادان و البته تمام طلاب و اساتید حوزه علمیه قرار گیرد. همچنین سرفصل‌های مورد اشاره این استادان در نامه، نشان می‌دهد که آنان، انقلابی بودن و انقلابی ماندن حوزه علمیه را با اصول مهمی مانند «پیوند حوزه با مردم»، «جذب حداکثری»، «حفظ روحیه جهادی» و همچنین «همدلی و همزبانی»، گره خورده می‌دانند و این نکته نیز، جای خرسندی و شعف دارد.

این نوشتار همچنین بر آن است تا ضمن ارج نهادن به نگارش چنین نامه‌هایی، پیشنهادهای اولیه‌ای هم برای عملی سازی این دغدغه‌های مبارک ارائه دهد تا جمع 313 نفر این استادان و سایر طلاب و استادان حوزه علمیه، با بررسی دقیق‌تر و موشکافانه‌تر آنها، فضا را برای برنامه‌ریزی عملی در مسیر مقابله با انقلابی زدایی از حوزه علمیه مهیا سازند:

1 . از آنجا که حوزه‌های علمیه همواره مدیون رهنمودهای راهبردی و حکیمانه امام خمینی و امام خامنه‌ای بوده و خواهند بود، بنابراین ضروری است تا این 313 استاد دغدغه‌مند، نسبت به تشکیل کارگروه‌های مطالعاتی بر اساس رهنمودها و هشدارهای این دو رهبر و امام امت اقدام کنند تا از رهگذر تامل بیشتر بر این اصول، زمینه برای تشکیل کارگروه‌های اجرایی هم فراهم شود.

2. به نظر می‌رسد برای شروع «اقدام و عمل» در زمینه دغدغه‌های مطرح شده در این نامه ارزشمند، برپایی مستمر نشست‌های هم اندیشی یا اردوهای کاری هم می‌تواند مفید و مثمر ثمر باشد. بدیهی است که استمرار این برنامه‌ها می‌تواند به تعریف برنامه‌های عملی کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برای رفع دغدغه مطرح در نامه بینجامد.

3. پیشنهاد می‌شود تا کارگروه مطالعاتی تشکیل یافته از جمع 313 استاد، جمع آوری بیانات، رهنمودهای و هشدارهای امام خمینی(ره) و امام خامنه‌ای درباره حوزه علمیه را در قالب جملات قصار و عبارات کوتاه، به صورت دسته بندی شده و موضوعی در دستور کار قرار دهد.

بدیهی است این مجموعه با رهنمودهای جدید حضرت آقا، به روز خواهد شد. پس از این جمع‌آوری، لازم است تا 313 استاد، حداقلی از زمان شروع یا پایان هر کلاس یا نشست یا جلسه را به مرور این انتظارات اختصاص دهند تا هم این مسائل مکررا تکرار و مرور شود و هم زمینه برای تحکیم و تثبیت این فعالیت به عنوان یک سنت حسنه، در همه کلاس‌های حوزه علمیه در سراسر کشور مهیا شود.

همچنین در راستای سرفصل مورد اشاره در نامه مبنی بر «ضرورت بهره‌گیری حوزه علمیه از ظرفیت مردم انقلابی»، اگر چنانچه حداقلی از زمان منبرهای این استادان برای عموم مردم، به بیان همین مطالب اختصاص یابد، قطعا مردم انقلابی هم این مسائل را از حوزه علمیه مطالبه خواهند کرد و این مطالبه، به تحقق حوزه انقلابی کمک فراوانی خواهد کرد.

کوتاه سخن آن که اگر انتظارات امام و حضرت آقا از حوزه علمیه محقق شود، عملا حوزه علمیه، انقلابی خواهد بود و انقلابی خواهد ماند.