آیت الله علم الهدی: مرکز خدمات باید کمک کند که طلبه به غیر از حوزه به جای دیگر وابسته نباشد

تاریخ خبر:
1391/06/25 10:47
اخبار اعضای پایگاه http://www.howzeh-qom.com
عضو شورای مدیریت حوزه علمیه خراسان اظهار داشت: مرکز خدمات حوزه های علمیه قبل از این که بخواهد یک تشکیلات امدادی برای روحانیت و طلاب باشد، باید یک تشکیلات تربیتی و فرهنگ ساز برای روحانیت و طلاب باشد.

 

 آیت الله سید احمد علم الهدی، امام جمعه مشهد و عضو شورای برنامه ریزی مدیریت حوزه علمیه خراسان، در بیست و دومین همایش مدیران مراکز خدمات حوزه های علمیه سراسر کشور در مشهد مقدس برگزار شد، گفت: ذات مقدس پروردگار در قرآن سه اصل فرهنگی برای تبار رسول الله(ص) مشخص کرده است تا روحانیت به عنوان تبار پیامبر اکرم(ص) در طول تاریخ باید این سه اصل فرهنگی را در جریان زندگی اجتماعی حفظ کند. نخستین اصل، اصل فرهنگ اقتصادی و معیشتی روحانیت است، بنابراین ژست روحانیت در فرهنگ زندگی خودش باید ژست یک انسان از طبقه متوسط به پایین باشد.

وی در خصوص دومین اصل فرهنگی مشخص شده از سوی قرآن بیان کرد: در این اصل انسان به عنوان روحانی و جزء عائله پیغمبر(ص)، اگر بخواهد در یک زندگی متجملانه که مظهر «زینة الحیاة الدنیا» به سر ببرد، دیگر با فرهنگ قرآنی پیغمبر سازگاری پیدا نمی کند و این را هم یک روحانی بایستی در همه مراتب روحانیتش از عرصه طلبگی تا اوج مرجعیت کاملا حفظ کند.

امام جمعه مشهد در ادامه اصل سوم را عدم وابستگی روحانیت و تبار پیغمبر به عناصر غیر حوزوی دانست و تصریح کرد: بر این اساس مطلق وابستگی های روحانیت به جریان های سرمایه دار، عناصر مفرط جامعه و بنیان های اقتصادی مردم باید قطع شود؛ انسان هایی در زندگانی شان در پیرامون و حول مشاغل اقتصادی، داشتن ها، ثروتمندی ها و مکنت ها قرار می گیرند که تشکیل دهنده تمام دغدغه ها و عموم آنها توسعه و رشد مسائل مادی است؛ از این رو روحانیت به عناون تبار پیغمبر نباید به این جریان وابسته باشد.

وی با یادآوری این نکته که با بررسی و نگرش متعمقانه در زمان‌های گذشته و امروز در خواهیم یافت که عناصری که در عرصه روحانیت ظهور و بروز پیدا کردند و در خلاف این سه اصل فرهنگی زندگی انتقاد کرده اند دلایل اصلی اش عقده و سختی هایی بوده است که در عرصه طلبگی تحمل کردند، افزود: در دوران های گذشته ما با برخی از چهره هایی روبه رو می شدیم که در عرصه روحانیت و با این کسوت مقدس وابسته به دربار و جریان های ناپاک ساواک و نظام ستم شاهی شده بوند. وقتی که علت تخلف و یا طغیان برخی از چهره ها را جویا می شدیم، مشاهده می کردیم این افراد از نظر محتوای علمی و تحصیلی هم در سطح بالایی هستند و مبتلا شدن آنها به انحرافات سیاسی به جهت نبود بصیرت یا ندانم کاری یا غفلت نبوده بلکه به خاطر عقده ای بوده است که از آن فقر شدید غیر قابل تحمل دوران طلبگی ناشی شده است.

آیت الله علم الهدی اظهار داشت: مرکز خدمات در حوزه های علمیه باید از این دیدگاه و با این رویکرد مدیریت شود که این مرکز، یک مرکز امدادی نیست. امروز در زندگانی معیشتی طلاب مسائل بسیار زیادی وجود دارد، آن چیزی که از همه مهم تر است، این است که طلبه به غیر از حوزه به جای دیگر وابسته نباشد؛ این که یک طلبه برای تأمین شئون طلبگی اش مجبور شود در خارج از حوزه کار کند این به عنوان افت قطعی تحصیل و رشد طلاب مطرح است، بسیار ناپسند است.

وی گفت: اگر مرکز خدمات حوزه علمیه با برنامه ریزی‌ها، مشاوره‌ها، تعمق‌ها و مطالعات لازم این رویکرد اصول فرهنگی تبار رسول الله را در مدیریت خودش ببیند؛ ما صرف نظر از این که در یک عرصه امدادی تشکیلاتی پربرکت خواهیم داشت، در عرصه سازندگی هم به موفقیت های چشمگیری دست خواهیم یافت.