رئیس مرکز فرهنگ و معارف قرآن با اشاره به لزوم برنامهریزی در حوزه افزایش مطالعات قرآنی، تصریح کرد: استفاده از تفاسیر قرآن کریم در ارتقای سرانه مطالعات قرآنی نقش مهمی ایفا میکند.
به گزارش روابط عمومی دفترتبلیغات اسلامی، حجتالاسلام و المسلمین محمدصادق یوسفیمقدم، درباره اعمال قرائت قرآن و ادعیه در سرانه مطالعه، گفت: در حوزه قرآن دو کار انجام میشود یکی قرائت و تلاوت قرآن است که صرفاً برای انجام ثواب و بر اساس سفارش مؤکد معصومین(ع) به قرائت یومیه آن صورت میگیرد و این موضوع در سرانه مطالعه نمیگنجد، اما فعالیتهای مطالعاتی و پژوهشهای قرآنی نیز صورت میگیرد که به طور یقین باید در سرانه مطالعه جایگاهی برای آن در نظر گرفت.
وی تصریح کرد: غرض از مطالعه افزایش اطلاعات و ارتقای سطح دانش و فهم انسان نسبت به یک موضوع است. هنگامی که انسان در حوزه ادبیات، فلسفه و عرفان مطالعه میکند، در همان حوزه متخصص میشود؛ بنابراین حوزه علوم قرآن هم یک حوزه از حوزههای دانشی است که اگر کسی که در آن مطالعه داشته باشد دانشش در همان حوزه افزایش پیدا میکند و علیالقاعده باید این گونه مطالعات را جزو سرانه مطالعه به شمار آورد.
این کارشناس با اشاره به اینکه بخشی از دیدگاه مردم به مطالعه قرآن و ادعیه گریزناپذیراست و نمیتوان آن را تغییر داد، اظهار کرد : این نگاه نه فقط از بین نمیرود، بلکه وجود آن نیز ضروری است. این دیدگاه را باید به سمت و سویی حرکت داد که هر دو هدف هم از نظر معنوی و هم معرفتی تامین شود.
رئیس مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم در همین رابطه افزود: ما نیازمند تغییر روش و نگاه در مسئولان هستیم که باید تحقق پیدا کند و مطالعه قرآن را در سرانه مطالعه قرار بدهند و یک نگاه هم به خود مردم داریم که باید از دیدگاه و منظر معرفتی برای آن تلاش کرد.
وی، استفاده از تفاسیر برای زمینهسازی توجه مردم به قرآن را بسیار موثر دانست و پیشنهاد کرد: تفاسیر نور حجتالاسلام و المسلمین قرائتی و تفسیر نمونه آیتالله العظمی مکارم شیرازی تفاسیر مناسبی هستند؛ هر چند اهل تحقیق باید از تفاسیر متعددی در این زمینه استفاده کنند.
حجتالاسلام و المسلمین یوسفیمقدم با اشاره بر لزوم برنامهریزی برای ارتقای دیدگاه مردم به مطالعه قرآن، گفت: درباره مردم باید در دو زمینه برنامهریزی صورت بگیرد و تبیین شود که یکی قرائت قرآن است و برای صفای روح صورت میگیرد و دیگری این است که ما از مردم بخواهیم هنگام مطالعه قرآن به مفاد و محتوای آیات نیز توجه داشته باشند. این موضوع نیازمند برنامهریزی است و باید در این راه راهکارهایی ارائه شود که مردم علاوه بر صرف زمان برای قرائت قرآن، زمانی را هم صرف مطالعه کنند.
وی با اشاره به سفارشهای گوناگون قرآن به قرائت این مصحف شریف، عنوان کرد: در بحث قرائت قرآن برخی سفارشات قرائت روزانه 50 آیه و برخی روایات روزی یک جزء از قرآن را برای مطالعه سفارش میکنند، اما در جایی دیگر آمده است که خداوند از بندگانش میخواهد به مفاهیم قرآن هم توجه داشته باشد.
وی عنوان کرد: باید این مسئله بین مردم ایجاد شود که آنچه رشد معنوی را در پی دارد فقط تلاوت قرآن نیست، بلکه بالاتر از آن تأمل و تفکر در قرآن برای شما ثواب بیشتری دارد؛ بنابراین یک حوزه توجه دادن به مسئولان است که مطالعات قرآنی را در سرانه مطالعه قرآنی قرار دهند و حوزه دیگر توجه مردم به عنوان یک مسلمان در قرآن است.