اگر کسی در حوزه قم جهانی فکر نکند به قرآن عمل نکرده است

تاریخ خبر:
1398/08/23 12:39
مطالب آزاد خبرگزاری حوزه
حضرت آیت الله جوادی آملی با اشاره به هیمنه مکتب اسلام و قرآن بر تمام مکاتب و ادیان بیان کردند: عالمان دین باید جهانی بیاندیشند و رفتار کنند.حتما باید میوه ای داشته باشیم که غرب را محکوم دین کنیم؛ تا فلسفه ندانیم و عقل نداشته باشیم نمی توانیم در دنیا حضور یابیم؛ امیدواریم علمای فلسفه در حد علامه و یا بالاتر بروند زیرا این علوم را احیا می کنند.


حضرت آیت الله جوادی آملی در مراسم گرامیداشت سالگرد رحلت علامه طباطبایی که در دارالقرآناین مفسر قرآن در قم برگزار شد، گفتند: مسئولیت بزرگ پیامبر (ص)آن بود که قرآنی جهانی را معرفی کردند؛ در سوره توبه و فتح و... این مطلب یادآور شده است.

ایشان افزودند: خداوند فرمودند: این کتاب بر تمام مکاتب جهانیان پیروز است و مرجع همه کتاب ها است؛ ذات اقدس الهی این کتاب را بر همه کتاب ها به واسطه رسول گرامی برجسته می کند و این هدف رسمی رسالت در این سور است.

معظم له بیان کردند: اگر جهانی حرف بزنیم و قمی و ایرانی و خاورمیانه ای بگوییم و فکر کنیم با این آیه هماهنگ نیست؛ در سوره مائده بیان شده است که قرآن مهیمن بر تمام کتب هستی، یعنی این کتاب بر همه کتب هیمنه و سلطنت دارد؛ یعنی تو سلطان تمام مکاتب هستی پس سلطنت کن؛ اگر کسی در حوزه قم جهانی فکر نکند به این آیه عمل نکرده است.

این مرجع تقلید تصریح کردند: سایر مکاتب باید کتاب درسی و رسمی ما باشد زیرا وظیفه ما است؛ همه ما منتظر ظهور حضرت هستیم؛ حال اگر ایشان ظهور کرد و ما را با مکان های دیگر فرستاد باید بدانینم که در آن منطقه چه کنیم؛ انتظار ظهور و فرج به معنی جهانی فکر و اندیشه کردن است.

حضرت آیت الله جوادی آملی یادآورشدند: اسلام بر همه دین ها هیمنه دارد؛ مسلمانان در مدینه تحت سلاطین خیبری بودند، بازوان علوی می خواست که فتح خیبر را به عهده بگیرد؛ این فتح از پربرکت ترین نعمت ها بود؛ در روز فتح خیبر جناب جعفر از حبشه آمد؛ پیامبر فرمودند: من نمی دانم از قدوم جعفر خوشحال باشم یا فتح خیبر؟ یعنی عالم به فهم و روز کار فتح خیبر می کند.

ایشان با ذکر این مطلب که 15 سال تبلیغ جناب جعفر ابن ابوطالب کار فتح خیبر کرد، افزودند: اگر کسی مثل ملائکه بال در می آورد، از جهت پرواز می کند و نه در جهت؛ مرغان پربال در جهت حرکت می کنند و طمع آنها تالاب است ولی ملائک از جهت حرکت می کند.

معظم له بیان کردند: با این اوصاف می توان گفت که یک روحانی می تواند به اندازه فتح مکه نزد امام زمان(عج) ارزش پیدا کند؛ کار علمی جناب جعفر باعث شد که حبشه مزاحمتی برای اسلام نداشته باشد؛ پس یک روحانی نیز می تواند چنین عملی انجام دهد.

این مرجع تقلید با اشاره به تعبیر امام سجاد(ع) درخصوص علما تصریح کردند: امام سجاد(ع) از قرآن استفاده کردند که عالم همچون فرشته است؛ اگر قرآن کریم هیمنه دارد پس مسلمانان حاکم و ناظر به مکاتب هستند پس می توانیم تثلیث و.. را تعدیل کنید، به شرطی که عاقلانه سخن بگویید.

حضرت آیت الله جوادی آملی با ذکر این مطلب که اخلاص آن است که از خدا جز خدا نخواهیم، عنوان کردند: انسان ها می توانند علامه شوند، ولی تنها تحصیل علم کرده است، درس خواندن و بحث کردن دو راه دارد، که شامل تحصیل درونی و بیرونی است.

ایشان افزودند: سفر دور و دراز زاد و راحله می خواهد؛ امام حسن عسکری(ع) بیان کردند: مرکب و راحله، همان نماز شب است؛ نماز شب مرکب راهوار است؛ اگر راه نزدیک باشد انسان به مقصد می رسد ولی وقتی راه طولانی است باید با نماز شب در این مسیر حرکت کرد.

معظم له بیان کردند: تا علوم عقلی و کلام و فلسفه نباشد بسیاری از علوم قابل حل نیست؛ در ادعیه نیز نیازمند فهم فلسفی هستیم؛ اگر بخواهیم یک دعا را فهم ادبی صرف کنیم کمتر در می یابیم؛ فقر در جای خود ولی نیازمند ناز کردن برای خدا هستیم؛ به خداوند عرض می کنیم که اگر در قیامت ما را مواخذه کردی ما هم مواخذه می کنیم که تو که بزرگی چرا من را نبخشیدی؟این مساله همان ناز کردن است.

این مرجع تقلید تصریح کردند: زبان محلی، زبان منطقی و زبان منطقی سه زبانی هستند که باید برای ارتباط دینی فراگرفته شود؛ ارتباط با جهان، با برهان و عقل و دلیل است؛ قرآن کریم همه بشر را در یک نظر می نگرد و هرچه می بخشد به همه جهان می بخشد.

حضرت آیت الله جوادی آملی یادآورشدند: شستشوی استعمار با آب انجام نمی شود بلکه خون است که باید استعمار را از بین ببرد؛ کشوری که خون داد می تواند در مقابل استعمار بایستد؛ امام راحل نیز فرمودند که خون بر شمشیر پیروز است، ایشان شاگرد زیارت نامه است.

ایشان افزودند: قرآن کریم می گوید، کشوری که پاک شد باید میوه پاک به دست حوزویان بدهد؛ این مسئله وظیفه مهم است؛ یعنی کشور خود را حفظ کنید؛ برخی ذوق سیاسی دارند و کار خود را انجام می دهند؛ بزرگانی چون شهید مطهری بودند که شبهات توده ای ها را باطل کردند؛ آن بزرگوار تقریرات درس علامه رابه عنوان پاروقی نوشتند؛ کتاب اصول فلسفه علامه 60 سال زنده است.

معظم له بیان کردند: حتما باید میوه ای داشته باشیم که غرب را محکوم دین کنیم؛ تا فلسفه ندانیم و عقل نداشته باشیم نمی توانیم در دنیا حضور یابیم؛ امیدواریم علمای فلسفه در حد علامه و یا بالاتر بروند زیرا این علوم را احیا می کنند.

این مرجع تقلید تصریح کردند: زیارت نامه ها و احادیث وقتی به دست بزرگان می افتد به چندین جلد کتاب مبدل می شود؛ اگر این کتاب های عقلی را نخوانیم و تنها زیارت نامه را بخوانیم نمی توانیم این چند جلد کتاب را بنویسیم.

حضرت آیت الله جوادی آملی یادآورشدند: یونان معبر فلسفه است نه مبدا فلسفه است؛ افلاطون و ارسطو انسان های ارزشمندی هستند ولی کوچکتر از آن هستند که مبدا فلسفه باشند؛ این ها از مبدا علم الهی انبیا (ابراهیم خلیل الله(ع))استفاده کردند؛ چگونه است که یک کافری مثل سقراط جام شوکران برای فکر توحیدی خود می نوشد و افرادی چون افلاطون و ارسطو را تربیت می کند؟.

معظم له تصریح کردند: ابوریحان بیان می کند که اگر علمای هند هم مثل مردم یونان بیدار می شدند نه گوساله پرستی بود و نه موش پرستی؛ چند سال پیش علمای هند به ایران آمدند و من همین حرف ها را به آنها زدم و آنها نیز پذیرفتند.