امروز شوق و علاقه خاصی به فلسفه اسلامی پدید آمده است و اگر در گذشته، مستشرقان، ابن رشد را پایان فلسفه اسلامی میدانستند، اکنون دیگر این نظر مطرح نیست و آنان شخصیتهایی چون ملاصدرا، میرفندرسکی، میرداماد و ... را شناختهاند.
به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا)، حجتالاسلام و المسلمین خسروپناه، رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، در نشست خبری همایش روز جهانی فلسفه سال 91 که با حضور و رضا اکبری، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) و دبیر علمی این همایش، ظهر امروز، چهارشنبه، 17 آبانماه، در محل مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار شد، به ارائه سخن پرداخت.
بنا بر این گزارش، وی ضمن ارائه گزارشی از برگزاری این همایش در سال گذشته با موضوع علوم پایه اظهار کرد: در سال 2010 روز جهانی فلسفه به شکل بینالمللی توسط مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه و با مشارکت مجمع عالی حکمت قم و برخی دیگر از مراکز و مؤسسات آموزشی و پژوهشی کشور و با موضوع «فلسفه و علوم پایه» برگزار شد.
وی افزود: امسال با مشارکت گروههای فلسفه مراکز علمی و دانشگاههای کشور از جمله دانشگاههای تهران، علامه طباطبایی، الزهرا(س)، آزاد، پیام نور و ... به این نتیجه رسیدیم که وضعیت فلسفه در ایران را در ابعاد پژوهشی و آموزشی و همچنین مدیریتی و دیگر حوزهها مورد بررسی قرار دهیم.
مباحثی چون الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت و سبک زندگی که از سوی مقام معظم رهبری مطرح شده، بر یک سری مبانی فلسفی استوارند و ما بر آنیم تا با شناخت وضعیت فعلی فلسفه در ایران، کارآیی فلسفه را نسبت به نیازهای جامعه فعلی ایران بررسی کنیم |
حجتالاسلام خسروپناه با اشاره به اینکه از همین امروز برای برگزاری همایش روز جهانی فلسفه در سال آینده برنامهریزی کردهایم، ادامه داد: در همایشهای آینده به مباحثی که زیرزمینی ماندهاند و دیگران بدانها نپرداختهاند، خواهیم پرداخت.
وی با اشاره به برخی از جلسات آزاد و نشستهای علمی این مؤسسه اضافه کرد: در سال گذشته در مناسبتهای مختلف برای برخی از بزرگان اندیشه اسلامی مانند امام خمینی(ره)، شهید مطهری، شهید صدر و ... همایشهایی را برگزار کردیم و برگزاری چنین همایشهای علمی همچنان ادامه خواهد یافت.
رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در بخش دیگری از سخنان خود هدف از برگزاری این همایش را آسیبشناسی وضعیت فلسفه در ایران خواند و عنوان کرد: مباحثی چون الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت و سبک زندگی که از سوی مقام معظم رهبری مطرح شده، بر یک سری مبانی فلسفی استوارند و ما بر آنیم تا با شناخت وضعیت فعلی فلسفه در ایران، کارآیی فلسفه را نسبت به نیازهای جامعه فعلی ایران بررسی کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سیر صعودی وضعیت علمی کشور اظهار کرد: این رشد در حوزه علوم عقلی (فلسفه و کلام) نیز محسوس است و افزایش مقالات پژوهشی نشانگر این مطلب مهم است.
حجتالاسلام خسروپناه در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: امروز شوق و علاقه خاصی به فلسفه اسلامی پدید آمده است و اگر در گذشته مستشرقین ابنرشد را پایان فلسفه اسلامی میدانستند، اکنون دیگر این نظر مطرح نیست و ملاصدرا، میرفندرسکی و میرداماد را شناختهاند و آثار آنان به چندین زبان ترجمه شده است.
رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران از رونمایی سایت این مؤسسه به نشانی «www.irip.ir»، همزمان با روز جهانی فلسفه خبر داد و تصریح کرد: این پایگاه یک منبع جامع در حوزههای مختلف فلسفی است که به چند زبان فعالیت میکند و کتابخانهای عظیم و چندزبانه در این حوزه را در اختیار علاقهمندان قرار خواهد داد.
یادآور میشود همایش روز جهانی فلسفه سال 1391 با موضوع «بررسی وضعیت فلسفه در ایران»، ساعت 14 تا 17:30 روزهای 23 و 24 آبانماه با حضور نخبگان و متففکران فلسفی معاصر، در محل مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار خواهد شد. در نخستین روز این همایش و در افتتاحیه آن اساتید برجستهای چون رضا داوری اردکانی حضور خواهند داشت و ضمن ارائه گزارشی از دورههای گذشته، نشست «وضعیت آموزش و پژوهش فلسفه اسلامی و عرفان در ایران» در قالب چهار مقاله ارائه خواهد شد.
در روز دوم این همایش نیز سه نشست برگزار خواهد شد: نشست نخست به «بررسی وضعیت فلسفههای مضاف در ایران» و نشست دوم نیز به «بررسی وضعیت کاربردیسازی قلسفه در ایران» (در قالب ارائه سه مقاله) اختصاص دارد و آخرین نشست نیز به دلیل مصادف شدن این همایش با ایام بزرگداشت دو عالم برجسته علامه طباطبایی و علامه جعفری، به بررسی اندیشههای فلسفی ایشان اختصاص خواهد یافت.