برای مدرک و نمره درس نخوانید. من در تمام عمرم برای مدرک یک قدم برنداشته ام آخوند برای نمره درس نمی خواند، نیت طلبه نباید نمره باشد.
در همایش بزرگ یاوران خورشید که با همکاری دفتر تبلیغات اسلامی، ستاد اقامه نماز، مرکز تخصصی مهدویت و بنیاد فرهنگی مهدی موعود(ع) برگزار شد، حجت الاسلام والمسلمین محسن قرائتی 34 نکته در باره رسالت سنگین حوزه و روحانیون در توسعه و ترویج فرهنگ اصیل اسلامی و شیعی مطرح کرد.
در همایش بزرگ یاوران خورشید که با همکاری دفتر تبلیغات اسلامی، ستاد اقامه نماز، مرکز تخصصی مهدویت و بنیاد فرهنگی مهدی موعود(ع) برگزار شد، حجت الاسلام والمسلمین محسن قرائتی 34 نکته در باره رسالت سنگین حوزه و روحانیون در توسعه و ترویج فرهنگ اصیل اسلامی و شیعی مطرح کرد.
سی و چهارنکته ای که آقای قرائتی در این همایش خطاب به طلاب بیان کرد و خود نیز تاکید می کرد که این نکات کلیدی و عصاره عمر من است ، به این شرح است:
1ـ آینده روحانیت درخشان است هر چه دنیاگرایی بیشتر شود روحانی خوب قدرش بیشتر می شود. جوانان فکر می کنند که جوانان از دین گریزانند ]اما این گونه نیست[. من هر روز در دانشگاه تهران تفسیر می گویم، چند صد نفر به کلاس تفسیر من می آیند، جوانان به اعتکاف می آیند ،به جمکران می روند بنابراین جوانان به طرف دین می روند و اگریک نفر به شما بی احترامی کرد، ناراحت نشوید.
2ـ برای مدرک و نمره درس نخوانید. من در تمام عمرم برای مدرک یک قدم برنداشته ام آخوند برای نمره درس نمی خواند، نیت طلبه نباید نمره باشد.
3ـ باید یادگیری تفسیر قرآن و نهج البلاغه در کنار دروس رسمی حوزه بوده و سهم قرآن در تبلیغ بیشتر باشد. طلبه نباید دنبال مداحی برود در حالی که تفسیر قرآن نمی داند.
4ـ طلبه ها نباید آماری بار بیایند، بعد از تبلیغ از طلبه می پرسند چند تا نماز خواندی ،چند کلاس داشتی و .
5ـ طلاب به مساجد بیشتر از حسینیه ها اهمیت دهند ، روحانی در مسجد میزبان است ولی در حسینیه ها میهمان است. در اعتکافهایی که در مساجد برقرار می شود روحانی هم باید حضور پیدا کند و نسبت به مسائل و مشکلات جوانان پاسخگو باشد.
6ـ دنبال آدمهای نادر مثل عرفا نروید. طلبه باید درسش را بخواند، طلبه نباید به مردم مطالب کتابهای سنگین و مغلق عرفانی را بگوید خطبه و سخنرانی را سنگین و سخت نگویید ، مطالب همه فهم و خلاصه بگویید.
7ـ زی طلبگی را حفظ کنید.
8ـ در بیان احکام، مسائل مبتلابه را بگویید. احکام مسائل نادری که برای افراد خاصی پیش می آید را نگویید.
9ـ به فیلمهای ضروری فقط به مدت 5 یا 10 دقیقه نگاه کنید. افتخار من این است که از اول انقلاب تا الان فیلم ندیده ام.
10ـ در جلسات غیر ضروری شرکت نکنید.
11ـ طلبه باید امام مردم باشد نه اینکه مردم امام ما باشند؛ در حال حاضر عوض اینکه ما امام مردم باشیم بعضی از مردم امام ما شده اند؛ یعنی عوض اینکه مردم از ما تبعیت کنند ما از بعضی از خرافات مردم تبعیت می کنیم.
12ـ از فرصتهای عمرتان استفاده کنید. از تعطیلات استفاده کنید. متاسفانه در حوزه تعطیلات زیاد است ماه رمضان دهه محرم صفر فاطمیه حوزه تعطیل است.
13ـ اصول عقاید را جدی بگیرید.
14ـ به حفظ قرآن اهتمام بیشتری داشته باشید.
مقام معظم رهبری فرمودند ما 10 میلیون حافظ قرآن می خواهیم البته آدم های متوسط دنبال حفظ قرآن نروند و به خود فشار نیاورند آن چیزی که خدا در مورد قرآن از ما خواسته، تفقه و تدبر است.
15ـ در تبلیغ کردن به مقتضیات احوال مخاطبتان توجه کنید، جایگاه و موقعیت مخاطب را در نظر بگیرید، تماس چهره به چهره داشته باشید قرآن را با بیانی بگویید که مخاطب احساس کند که قرآن با وی حرف می زند.
16ـ بساط ملاهای قدیمی را به هم نزنید. برخی کارهایی که می کنند از لحاظ شرعی حرام نیست اما بیهوده است. آن کارها را به هم نزنید ولی تأیید هم نکنید.
17ـ در حوزه هجرت باید اجباری باشد، هجرت واجب است و این ریشه قرآنی دارد،خداوند می فرماید: «والذین آمنوا و لم یهاجرو مالکم من ولایتهم من شی، اگر کسی مهاجرت نکرد به آن مسئولیت ندهید» آیت الله بروجردی می فرمودند تمام ارزش علم زمانی است که بیان شود، علمه البیان.
18ـ برای حق التبلیغ به منطقه ای نروید، روزی دست خداست اگر اضافه بر آن چیزی که خدا مقرر کرده به دست شما برسد از دستتان می رود.
19ـ احترام به مراجع که نایبان عام امام زمان هستند، یک اصل است این باید همیشه رعایت شود.
20ـ اختلاف اقوال علما مخصوصا اقوال ضعیف، را به مردم نقل نکنید طوری نشود که شما 20 دقیقه مساله بگویید با نقل اقوال مختلف علما، و در نهایت مخاطب اصل مساله را متوجه نشود.
21ـ همه طلاب در سطح خودشان باید تبلیغ کنند این استدلال درست نیست که حتما باید بزرگ شویم و بنیه علمی مان قوی شود بعد تبلیغ کنیم طلبه مبتدی یک داستان از کتاب داستان راستان شهید مطهری و یک روایت بگوید.
22ـ در مساله هجرت به آبادی های خودمان برگردیم « ولینذروا قومهم».
23ـ ثوابها و عقابهای سنگین که در روایات وارد شده را با تمام جزئیات نقل نکنید احتمال دارد که شخصی فلان کاری که شما می گویید را انجام دهد ولی به حاجت خود نرسد و این باعث دلسردی و دلزدگی وی از دین می شود.بگویید فلان عمل ثواب یا عقاب زیاد دارد.
24ـ یک اسلام شناس را سراغ داشته باشید که هر زمان سوال یا مشکلی برایتان پیش آمد با وی تماس گرفته و از وی بپرسید.
25ـ در سخنرانی ها فقط از یک موضوع سخنرانی نکنید به بیان موضوعات متعدد بپردازید.
26ـ برای هر گروه و هر قشری متناسب با گروه سنی خود صحبت کنید.
27ـ همواره عقاید خود را "چکاپ" کنید؛ یعنی عقایدتان و برداشتهایتان را به بزرگان عرضه کنید.
28ـ مفاهیم را درست معنا کنید.
29ـ بعضی علوم را ندانیم مشکلی ایجاد نمی کند ولی اگر قرآن و نهج البلاغه را ندانیم چیزی نداریم که به مردم بگوییم. هیچ کتابی را نخوانید در حالی که یک دوره قرآن را مطالعه نکرده باشید.
30ـ به مسائل مادی خودتان را نزدیک نکنید. خودتان را از پول کنار بکشید. بعضی آقایان که برایشان در جامعه مشکلاتی ایجاد شد، به همین خاطر بود.
31ـ مطالب را یادداشت کنید و به دیگران هم بدهید.
32ـ قرآن را از "تفسیر شبّر" بخوانید.
33ـ سعی کنید به روز باشید نه به صورت افراطی. من یک ساعت در روز هم روزنامه نمی خوانم و هیچ مشکلی هم ایجاد نشده است.
34ـ شبهات مرتبط با مهدویت و نیز شبهات مطرح شده از سوی وهابیها را با هم مباحثه کنید؛ مخصوصا در اوقاتی که تعطیل هستید.
منابع:
خبرگزاری اهل بیت(ع)
تهیه و تنظیم :عبداله فربود ، گروه حوزه علمیه تبیان