دبیر چهارمین دوره جشنواره ملی مطالعات قرآنی دانشجویان با بیان اینکه در این دوره از جشنواره، بخش مقالهنویسی کاملاً ویژه دیده شده است، عنوان کرد: مقالات برگزیده در فصلنامههای علمی ـ پژوهشی «پژوهش دینی» و «پژوهشنامه قرآن و حدیث» و فصلنامه «پژوهشهای میان رشتهای قرآن کریم» چاپ و منتشر خواهد شد.
حجتالاسلام و المسلمين سيدمهدی تقوی، دبير چهارمين دوره جشنواره ملی مطالعات قرآنی دانشجويان، در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا)، در خصوص چهارمين دوره اين جشنواره گفت: اين جشنواره پس از طی يك سير صعودی مناسب، در چهارمين دوره، به دوران بلوغ خود رسيده و توانسته است نقش ويژهای را در عرصه فعاليتهای قرآنی، با رويكرد پژوهشی و محتوايی، در سطح دانشگاهها به خود اختصاص دهد و با ويژگیهای منحصر به فرد خود، مورد توجه متوليان فرهنگ قرآنی، دانشجويان و اساتيد دانشگاهها قرار گيرد.
توفیق جشنواره مطالعات قرآنی دانشجویان در تولید محتوای علمی
وی درباره ارزيابیاش از برگزاری دورههای پيشين جشنواره، بيان كرد: اگر چه در نحوه برگزاری و پرداخت جوايز بعضاً اختلالاتی وجود داشته است، اما در توليد كتاب و محتوا، موفقيت بسيار خوبی داشتهايم و توانستهايم، به اذعان كارشناسان و با توجه به استقبال شركتكنندگان، اقدامات برجسته و مفيدی را در اين زمينه صورت دهيم.
حجتالاسلام تقوی با اشاره به كتابهای معرفی شده در سالهای پيش، يادآور شد: هم «منشور عقايد اماميه» اثر آيتاللهالعظمی سبحانی، كه دورهای از عقايد شيعه در 150 اصل است و دو سال پيش به عنوان محور جشنواره معرفی شد و هم «در كوچههای آفتاب» اثر آيتالله مصباح يزدی كه در زمينه نقد عرفانهای كاذب و معرفی عرفان ناب، سال گذشته فوقالعاده مورد استقبال قرار گرفت، شاهدی بر اين امر است.
بهمنظور فراهم كردن بستر و انگيزه لازم برای محققان و پژوهشگران، با حمايت فصلنامههای علمی - پژوهشی «پژوهش دينی» و «پژوهشنامه قرآن و حديث» و فصلنامه «پژوهشهای ميان رشتهای قرآن كريم»، مقالات برگزيده چاپ و منتشر خواهد شد |
دبير چهارمين دوره جشنواره ملی مطالعات قرآنی دانشجويان با اشاره به فرمايشات مقام معظم رهبری در سفر ايشان به بجنورد، درباره معرفی عرفان ناب، گفت: اين كه جشنواره مطالعات قرآنی سال گذشته اين مبحث را به شكل بسيار گسترده در دانشگاهها مطرح كرد، نشاندهنده اين است كه رصد خوبی از نيازهای فكری جامعه و دانشگاه داشته است؛ كه در ادامه نيز توانست با شناسايی اثر بسيار خوب «در كوچههای آفتاب» كه به شكل تلخيص شده و در قالب و شكلی دانشجوپسند ارائه شد، پاسخگوی اين نياز در محيط دانشگاهی باشد.
حجتالاسلام تقوی با اشاره به جايگاه فعلی جشنواره، عنوان كرد: فیالواقع جشنواره مطالعات قرآنی، در حال حاضر در جايگاهی قرار گرفته است كه میتواند پاسخهای مناسبی به سؤالات فكری و مبنايی دانشجويان بدهد و اين پاسخها را نيز از سرچشمههای اصلی، يعنی حوزههای علميه، مراجع تقليد و انديشمندان بزرگ عالم اسلام و تشيع و در قالبی مناسب، فراهم میكند و در اختيار دانشجويان قرار میدهد.
فضای ایجاد شده با جشنواره مطالعات قرآنی باید حفظ و هر ساله تقویت شود
وی برگزاری اين جشنواره را اتفاقی مبارك خواند كه به همت جهاد دانشگاهی و سازمان فعاليتهای قرآنی دانشگاهيان جهاد دانشگاهی انجام میگيرد و تأكيد كرد: جهاد دانشگاهی و سازمان فعاليتهای قرآنی دانشگاهيان كشور، با توجه به رسالت ويژه خود در ورود به عرصههای خاص و تخصصی و پاسخگويی به سؤالات بنيادين و ريشهای دانشجويان، با برگزاری اين جشنواره فضای خاصی را ايجاد كردهاند كه بايد حفظ و هر ساله تقويت شود.
رئيس سازمان فعاليتهای قرآنی دانشگاهيان كشور با اشاره به لحاظ شدن تناسب كتب معرفی شده با نيازهای هر دوره، در خصوص كتاب تعيين شده برای چهارمين دوره جشنواره گفت: كتابی كه امسال تهيه شده است، كتاب «گستره دين» است، كه تلخيصی است از كتاب «انتظار بشر از دين» آيتاللهالعظمی جوادی آملی كه با اضافاتی همراه شده است. در واقع كتاب اين دوره به لحاظ محتوا، قدری ثقيلتر از دورههای قبل است، اما به جهت ضرورتی كه در مورد اين بحث وجود دارد و با توجه به اين كه پاسخ بسياری از سؤالات در دل همين موضوع نهفته است، اين كتاب در نظر گرفته شد.
جهاد دانشگاهی و سازمان فعاليتهای قرآنی دانشگاهيان كشور، با توجه به رسالت ويژه خود در ورود به عرصههای خاص و تخصصی و پاسخگويی به سؤالات بنيادين و ريشهای دانشجويان، با برگزاری اين جشنواره فضای خاصی را ايجاد كردهاند كه بايد حفظ و هر ساله تقويت شود |
تبيين نظری جامعيت دين و رسيدن به روشها، ساختارها و برنامهها برای نقشآفرينی اين جامعيت؛ هدف اين دوره جشنواره
دبير چهارمين دوره جشنواره ملی مطالعات قرآنی دانشجويان با اشاره به ضرورتهای بحث از گستره دين و جامعيت دين، خاطرنشان كرد: گستره دين، مبحثی است كه امروزه جهان با آن درگير است و شفاف كردن اين مسأله میتواند، در حقيقت نقش هر كسی را در رابطه با دين مشخص كند تا هر كسی با هر شغل و اشتغال و در هر زمينه و رشتهای بتواند، با روشن شدن گستره دين، جايگاه و مسئوليت خود را در عرصه آن پيدا كند.
وی با اشاره به اينكه بسياری از افراد تصور میكنند زمينهای كه در آن مشغولاند، ربطی به دين ندارد و احساس تكليف نمیكنند، ادامه داد: بعضی از دانشجويان و اساتيد برخی رشتههای دانشگاهی میگويند كه چه نيازی هست كه رشته ما با قرآن و روايت ارتباط پيدا كند؟؛ چنين موضعی به اين خاطر وجود دارد كه مسئله گستره دين و شاخههای آن تبيين نشده است و به همين دليل افراد، بين كارها و رشتههای خود با مباحث قرآن تباين میبينند؛ در حالی كه اگر اين بحث به درستی تبيين شود و ارتباط صحيحی بين اين حوزهها برقرار شود، قطعاً مواضع متفاوت خواهد شد و افراد لازم میبينند كه در رشتههای خود به قرآن نيز توجه كنند.
حجتالاسلام تقوی با بيان اين كه متأسفانه هنوز اين نگاه در فضای دانشجويی به خوبی جا نيفتاده و تبيين نشده است، اظهار كرد: دانشجويان ما اكثراً در حالی كه دوستدار قرآن و اهل بيت(ع) هستند و مشتاقاند كه كارشان ارزشی و دينی باشد و اين احساس را داشته باشند كه در مسير قرآن و اهل بيت(ع) حركت میكنند، اما تبيين درستی دريافت نكردهاند و بعضاً برخی ديدگاههای افراطی و تفريطی كار را برای دانشجويان سخت كرده است و وظيفه ما در شرايط فعلی اين است كه به آنان راهكار بدهيم.
وی با اشاره به سه محور جامعيت دين، نقش دين در تحول علوم و سبك زندگی دينی (در حوزههای اقتصادی، سياسی و روابط اجتماعی) كه به عنوان محورهای تعيين شده برای مقالات ارسالی به جشنواره امسال تعيين شده است، گفت: جشنواره امسال به دنبال تبيين نظری مسئله جامعيت دين و رسيدن به روشها، ساختارها و برنامهها برای نقشآفرينی اين جامعيت است؛ هر چند معتقديم كه جامعه ما هنوز نيازمند فرصت است تا از لحاظ نظری با اين مقوله آشنا شود و خو بگيرد. در واقع ما به دنبال اين هستيم كه به دانشجويان كمك كنيم كه با يك فكر مهندسی شده و نظاممند، دين را بشناسند و در مرحله بعد بتوانند مسير بهرهبرداری از دين در تحول علوم و در سبك زندگی را با يك نقشه راه دنبال كنند.
گستره دين، مبحثی است كه امروزه جهان با آن درگير است و شفاف كردن اين مسأله میتواند، در حقيقت نقش هر كسی را در رابطه با دين مشخص كند؛ تا هر كسی با هر شغل و اشتغال و در هر زمينه و رشتهای بتواند، با روشن شدن گستره دين، جايگاه و مسئوليت خود را در عرصه آن پيدا كند |
توجه ویژه به بخش مقالهنویسی در جشنواره امسال
حجتالاسلام تقوی افزود: بنابراين جشنواره امسال به دنبال فراهم كردن مقدمات دستيابی به نقشه راه در انتقال از بحث جامعيت دين به راهكار تعامل بين قرآن و علوم و گذر به نحوه تحول در سبك زندگی در عرصههای اقتصادی، سياسی و اجتماعی است. در همين راستا ما توجه ويژهای به فراخوان مقالات داشتهايم و بخش مقالهنويسی، كاملاً ويژه و متفاوت و شايد مهمترين بخش جشنواره ديده شده است؛ تا بتوانيم با يك همفكری جمعی، راهكارهای متفاوت را مورد بررسی قرار داده و از دل آن يك نقشه راه در بياوريم و به راهكارهايی عملياتی برسيم.
رئيس سازمان فعاليتهای قرآنی دانشگاهيان كشور گفت: در همين رابطه نيز سؤالاتی را خدمت آيتاللهالعظمی جوادی آملی طرح كردهايم و ايشان نيز با نهايت بزرگواری به اين سؤالات پاسخ گفتند كه برای اولين بار در كتاب گستره دين چاپ و منتشر خواهد شد.
حمايت فصلنامههای علمی - پژوهشی «پژوهش دينی» و «پژوهشنامه قرآن و حديث» از مقالات برگزيده جشنواره
وی عنوان كرد: اقدام ويژهای كه امسال صورت گرفته است، اين است كه بهمنظور فراهم كردن بستر و انگيزه لازم برای محققان و پژوهشگران، با حمايت فصلنامههای علمی ـ پژوهشی «پژوهش دينی» و «پژوهشنامه قرآن و حديث» و فصلنامه «پژوهشهای ميان رشتهای قرآن كريم»، مقالات برگزيده چاپ و منتشر خواهد شد.
حجتالاسلام تقوی با اشاره به يكی ديگر از بخشهای جشنواره چهارم مطالعات قرآنی دانشجويان، گفت: دو نشست «مبانی اقتصاد از منظر قرآن» و «سبك زندگی ايمانی» در اين جشنواره تعريف شده و در حال حاضر، به صورت هفتگی در سازمان فعاليتهای قرآنی دانشگاهيان كشور برگزار میشود. راهاندازی نشستهای مشابه در موضوعات مختلف و با حضور اساتيد برجسته در ديگر مراكز نيز در دستور كار قرار دارد.
دبير چهارمين دوره جشنواره ملی مطالعات قرآنی دانشجويان همچنين در پايان اضافه كرد: به دنبال اين هستيم كه بعضاً بتوانيم با راهاندازی كرسیهای نقد در مباحث اختلافی، زمينه توسعه مباحث مورد توجه در جشنواره چهارم مطالعات قرآنی را فراهم و فضای ذهنی جامعه دانشگاهی را با اين مباحث مأنوس و عجين كنيم. اين فعاليتها در نهايت كمك میكند كه مبانی قرآنی اين مباحث تبيين شود و میدانيم كه هر بحثی وقتی ريشه قرآنی خود را پيدا كرد، استحكام و قوام پيدا میكند و میتواند در آينده رشد كند.