پایگاه حدیث نت: رئیس پژوهشکده کلام اهل بیت(ع) مؤسسه دارالحدیث از تدوین «تاریخ کلام نخستین امامیّه» خبر داد.
حجتالاسلام محمدتقی سبحانی با اشاره به طرح «تاریخ کلام نخستین امامیّه» به عنوان یکی از پروژههای تحقیقاتی پژوهشکده کلام اهل بیت(ع) اظهار کرد: در این طرح، پنج قرن و نیم اولیه کلام امامیه را در قالب سه مدرسه کوفه، قم و بغداد، نه تنها تحقیق میکنیم بلکه بخشی از محققان آن را به صورت متخصصان برجسته این رشته تربیت میکنیم.
وی ادامه داد: مهمترین بخش کلامی ما که متأسفانه بسیار مغفول واقع شده دوره نخستین کلام امامیّه است که از عصر حضور آغاز و تا خواجه نصیر الدین طوسی منتهی میشود.
رئیس پژوهشکده کلام اهل بیت(ع) مؤسسه دارالحدیث عنوان داشت: مقالات علمی ـ پژوهشی مدرسه بغداد، در مرحله نهایی است. مدرسه قم، در مرحله کارگاه پژوهشی و نگارش است و مدرسه کوفه در مرحله بازآموزی است که حدود چهار ماه است آغاز شده است.
حجت الاسلام و المسلمین سبحانی با اشاره به دیگر فعالیتهای پژوهشکده کلام اهل بیت(ع) گفت: تدوین «متن درسی دوره تاریخ کلام نخستین»، شروع شده است. همچنین «مقایسه محتوایی بین مدرسه کوفه و بغداد» که حاصل هشت پایاننامهای است که در دانشگاه قران و حدیث دفاع شده است، با نگارش جدید، در قالب کتاب، امسال آماده نشر میشود.
وی خاطر نشان کرد: فعالیت گروه روششناسی مطالعات کلامی، زیر نظر اساتید آغاز شده است. هیچ گروه مطالعاتی در سطح ایران، بلکه تا جایی که ما مطلع هستیم در سطح جهان اسلام، در موضوع روششناسی مطالعات کلامی وجود ندارد. اولین محصول این گروه، کتاب درسی حدود سیصد صفحهای است که در حال ارزیابی است.
رئیس پژوهشکده کلام اهل بیت(ع) مؤسسه دارالحدیث ادامه داد: روششناسی، یک معنای مصطلح و سنّتی دارد که همه میدانند، ولی کاری که در این گروه آغاز شده این است که در کنار روششناسی معمول در حوزههای علمیه، از آخرین دستاوردهای روششناسی علمی در حوزه غرب نیز استفاده میشود. مانند مطالعات معناشناسی در بحث تحقیق محتوا، و بحث هرمونوتیک. در این زمینه هم تألیف و هم ترجمه مقاله داریم. امیدواریم که با همکاری دیگر پژوهشکدههای مؤسسه، بتوانیم بین روشهای معمول حوزه و اندیشههای جدید روششناختی غرب، پیوند جدیدی بزنیم و شاهد تحولی در این عرصه باشیم.
گفتنی است، پژوهشکده کلام اهل بیت(ع) یکی از چهار پژوهشکده پژوهشگاه قرآن و حدیث مؤسسه دارالحدیث، است. این پژوهشکده دارای سه گروه پژوهشی«مطالعات موضوعی»، «روششناسی مطالعات کلامی» و «تاریخ کلام» است که بیشتر فعالیتهای پژوهشی آن توسط محققان جوانی صورت می گیرد که فارغ التحصیل دانشگاه قرآن و حدیث هستند.