امسال شاهد گسترش جدی در طیف مخاطبان مرکز نور بودیم!

تاریخ خبر:
1401/12/06 01:09
تازه های علمی ، پژوهشی ، نشر نورسافت
حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد حسین بهرامی رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتر علوم اسلامی: نرم افزار جامع احادیث شیعه و اهل سنت نسخه ۲، نقطه عطفی در مطالعات مقارن حدیثی به حساب می آید.
مراسم رونمایی از نرم افزار جامع احادیث شیعه و اهل سنت عصر پنجشنبه 4 اسفند 1401 در سالن جلسات مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) با حضور آیت الله علیرضا اعرافی مدیر حوزه های علمیه کشور، حجت الاسلام و المسلمین حمید شهریاری دبیر کل مجمع تقریب مذاهب اسلامی، آیت الله فقیهی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و جمعی از فرهیختگان حوزوی و طلاب برگزار شد.

در ابتدای این مراسم حجت الاسلام والمسلمین حجت باشتنی مدیرگروه علمی حدیث و رجال مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی عنوان کرد: لزوم پرداختن به حدیث به عنوان یکی از منابع و مبادی معارف اسلامی، لزوم پرداختن به مطالعات تطبیقی حدیث، فقدان یک جامع حدیثی شیعه و اهل سنت در یک بستر واحد، به کارگیری فناوری دیجیتال برای بهره وری بیشتر و تسریع در مطالعات حدیث پژوهی و لزوم به کارگیری ابزار و امکانات پژوهشی نوین در کنار فناوری دیجیتال ما را بر آن داشت که نرم افزار احادیث فریقین را ارتقا دهیم.

باشتنی با بیان اینکه نخستین نسخه نرم افزار کتابخانه احادیث فریقین در سال ۱۳۹۵ با ۲۰ عنوان کتاب در ۱۳۷ جلد عرضه شد، هدف مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی از تولید نرم افزار کتابخانه احادیث فریقین را تسهیل و تسریع دسترسی پژوهشگران حوزه حدیث به مطالعات تطبیقی بین احادیث شیعه و اهل سنت عنوان کرد.

افزایش چشمگیر منابع در نرم افزار کتابخانه جامع احادیث شیعه و اهل سنت

مدیرگروه علمی حدیث و رجال نور با بیان اینکه در نرم افزار کتابخانه جامع احادیث شیعه و اهل سنت نسخه ۲ شاهد افزایش چشمگیر منابع هستیم، افزود: در این نسخه ۳۳۰ عنوان کتاب و رساله در ۹۰۴ جلد از منابع حدیثی شیعه و اهل سنت به تفکیک مذاهب امامیه، زیدیه و اسماعیلیه تا پایان قرن پنجم گنجانده شده است.

باشتنی ویژگی دیگر این کتابخانه را دسته بندی منابع بر اساس نوع نگارش و موضوع آن ها عنوان کرد و گفت: دسته بندی منابع حدیثی، منابع حدیث تفسیری، دسته بندی ادعیه و زیارات، فضائل، کلام، تاریخ و تراجم، علوم حدیث و علوم قرآن از جمله این دسته بندی ها است.

وی ارائه کارپوشه حدیث پژوهی در نرم افزار کتابخانه جامع احادیث شیعه و اهل سنت نسخه ۲ که در نسخه یک وجود نداشت را مورد توجه قرارداد و گفت: در این کارپوشه تمامی روایات موجود در منابع کتابخانه در بستر واحد با قریب ۶ هزار و ۷۲ حدیث ارائه شده است.

باشتنی اظهار کرد: در بخش حدیث پژوهی کاربران می توانند تمامی روایات موجود در کتابخانه را در بستر واحد با قابلیت های مختلف از جمله نمایش و پنهان ساختن اسناد، تفکیک احادیث با قائل خاص، قابلیت محدود کردن احادیث به احادیثی که درباره پیغمبر و فضائل اهل بیت(ع) بیان شده را مشاهده کنند.

وی ویژگی اصلی کارپوشه حدیث پژوهی را مسئله احادیث مشابه دانست و بیان کرد: کاربر می تواند با انتخاب گزینه احادیث مشابه میان دو مجموعه مستقل حدیثی به انتخاب خود که شامل موضوعات مختلف، منابع، نویسندگان و کتاب می شود به بررسی تطبیقی و احادیث مشابه دسترسی پیدا کند.

گسترش جدی در طیف مخاطبان مرکز نور

در ادامه این مراسم حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد حسین بهرامی رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتر علوم اسلامی عنوان کرد: سال ۱۴۰۱ برای مرکز تحقیقات کامپیوتر اسلامی نور سال با برکتی بود و در زمینه احادیث و رجال اقداماتی بسیار خوبی انجام شد.

وی افزود: امسال گسترش جدی در طیف مخاطبان مرکز شاهد بودیم و در زمینه مخاطبان نرم افزارهای ویندوزی بیش از ۳۳ الی ۳۵ درصد افزایش استفاده را نسبت به سال های شاهد بودیم.

دکتر بهرامی بیان کرد: مخاطبان پژوهشی همچنان علاقه مند به نرم افزاهای روی میزی است و در نرم افزارهای برخط نیز یک رشد قابل توجهی را ملاحظه می کنیم.

رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتر علوم اسلامی تصریح کرد: کتابخانه دیجیتال نور امسال رکوردهای جدیدی را جابجا کرد و به حدود ۹۵ هزار جلد در کتابخانه دیجیتال نور با قابلیت جستجو دست یافتیم.

بهرامی با بیان اینکه در حوزه اپ های موبایلی بازخوردهای خوبی از سوی اساتید و طلاب داشتیم، یادآور شد: به زودی نرم افزارهای جدیدی همچون نرم افزار نور الجنان تا قبل از ماه رمضان عرضه خواهد شد و سه گانه قاموس که نسخه موبایلی و سایت آن به صورت همزمان تا پایان فروردین در اختیار مخاطبان قرار می دهیم.

وی افزود: نرم افزار جامع احادیث شیعه و اهل سنت که امروز رونمایی شد مجموعه ای از احادیث شیعه و اهل سنت در یک لحظه در بستر واحد قرار گرفته که اقدام قابل توجهی است و با کارهای قبلی قابل مقایسه نیست.

رئیس مرکز تحققیقات کامپیوتر علوم اسلامی با بیان اینکه در گذشته در زمینه احادیث شیعی فعالیت های بسیاری انجام شده بود، گفت: از سال ۹۶ الی ۱۴۰۱ متمرکز بر منابع اهل سنت بودیم لذا برای تولید این نرم افزار و قابلیت مقایسه بین احادیث زحمات بسیار زیادی کشیده شده است.

بهرامی نرم افزار جامع احادیث شیعه و اهل سنت نسخه ۲ نقطه عطفی در مطالعات مقارن حدیثی به حساب می آید، ادامه داد: در مجموعه کتابخانه جامع احادیث شیعه و اهل سنت نسخه ۲ حدود ۵۴۰ هزار حدیث اهل سنت را گردآوری کردیم و حدود ۲۳ هزار حدیث از ۱۳ معصوم در روایات اهل سنت داریم که از این احادیث ۱۹ هزار حدیث درباره امیرالمومنین(ع) و ۴ هزار حدیث نیز از دیگر معصومین(ع) است.

بهرامی افزود: ارائه کارتابل حدیث پژوهی و مشاهده تمامی روایات موجود با قابلیت های مختلف نمایشی و پژوهشی به همراه امکان نمایش احادیث مشابه و احادیث پیامبر و هر یک از ائمه (ع) به تفکیک کتاب و ارائه کارتابل آیات در کتب به منظور یافتن سریع آیه دلخواه از ویژگی های نرم افزار نسخه جدید جامع احادیث شیعه و اهل سنت است.